23 Μαΐου 2024
Reviews

Validor – Full Triumphed (Symmetric Records)

Τέταρτο άλμπουμ για την ουσιαστικά one man μπαντάρα του Odi Thunderer και μπορώ με σιγουριά να πω ότι έχουμε να κάνουμε με έναν δίσκο ατόφιου επικού ατσαλιού, που ξεχωρίζει! Μιλάμε για έναν διαμάντι που λάμπει και μας προσφέρει δυνατές συγκινήσεις. Φυσικά τον ρόλο τους παίζουν και οι συνοδοιπόροι σε αυτό το εγχείρημα, ο αεικίνητος Bob Κατσιώνης που παίζει μπάσο, τα κιθαριστικά leads και έχει αναλάβει και την παραγωγή, καθώς και ο Απόλλωνας Γιαννούλης ο οποίος λάμπει πίσω από τα τύμπανα.

Ο δίσκος έχει έννεα συνθέσεις, εκ των οποίων η μία εισαγωγική και διαρκεί περί τα 37 λεπτά. Η εναρκτήρια εισαγωγή του “Dawn of New Age” με την επική απαγγελία μας προετοιμάζει για την λαίλαπα που έρχεται. “Son of Fire” λοιπόν και έχουμε με το καλημέρα μια power metal κομματάρα με όλα τα στοιχεία που μας κάνουν να λατρεύουμε το ιδίωμα. Οι στίχοι άκρως επικοί συντελούν στην γενικότερη battle friendly προσέγγιση του κομματιού!

Το “Man of Steel” που ακολουθεί, έχω την εντύπωση ότι μιλάει για το δυστοπικό αριστούργημα του Paul Verhoeven Robocop. Ξεκινάει με ένα φανταστικό lead και δεν πατάει φρένο πουθενά! “Strong Winds” για τη συνέχεια, με τα παιδιά του Regnar Lodbrog να εισβάλουν στην δυτική Αγγλία για να εκδικηθούν τον θάνατο του πατέρα τους. Έχουμε την πρώτη μεγάλη στιγμή του άλμπουμ. Τα εναρκτήρια riffs τσακίζουν κόκκαλα και όταν μπαίνουν τα φωνητικά, το τραγούδι σε παρασέρνει σε ένα πανέμορφο ρεφρέν. Και σαν επιστέγασμα, ακολουθεί ένα απίστευτα εθιστικό lead που κολλάει στο κεφάλι σου και δεν λέει να φύγει.

Το “Blood Metal Legion” έρχεται σαν την ηρεμία πριν την καταιγίδα. Ο Odi τραγουδά για την εποποιία του ατσαλιού. Μου άρεσε ιδιαίτερα η γέφυρα που οδηγεί στο ρεφρέν! Άλλη μια φορά έχουμε πολύ όμορφα γεμίσματα από την κιθάρα ανάμεσα στους στίχους. Άλλη μια επική σύνθεση. Το “Silverhawks” εικάζω ότι αναφέρεται στην ομώνυμη anime σειρά των 80’s. Πολύ ωραίο μελωδικό power metal, με την μπάντα να οργιάζει από την μέση και μετά, εκπέμποντας και μεταδίδοντας θετική ενέργεια.

“Gladiator” (Blood of the Arena) το τρίτο από το τέλος, το οποίο μας ρίχνει στην αρένα με τα θηρία, ξεκινάει ως mid tempo για να επιταχύνει στην συνέχεια και να μας οδηγήσει σε ένα άκρως συναυλιακό ρεφρέν! Θεωρώ τη σύνθεση μεγαλειώδη και το κομμάτι κορυφή.

Το “The Ten Thousand” είναι με διαφορά το αγαπημένο μου κομμάτι. Δεν μπορώ να σταματήσω να το ακούω. Με θέμα την κάθοδο των Μυρίων, η οποία -ψάξτε το- ξεπερνάει σε πλοκή και δράση πολλά διάσημα βιβλία της λογοτεχνίας του φανταστικού. Το τραγούδι ξεκινά με ένα εκπληκτικό lead, με τα φωνητικά να οδηγούν σε ένα από τα καλύτερα ρεφρέν που έχω ακούσει τα τελευταία χρόνια σε επικό δίσκο. Το τραγούδι είναι αψεγάδιαστο και απίστευτα προσεγμένο! By fire By Sword…

Ο δίσκος κλείνει με το τρίτο στην σειρά συνθετικό ογκόλιθο. Το “Conquest of Steel” είναι ένα έπος σχεδόν 9 λεπτών που ξεκινάει με τα έγχορδα να παίζουν μεσαιωνικές μελωδίες, για να μπουν τα ηλεκτρικά μέρη και να μας καλέσουν να ακολουθήσουμε το ταξίδι του ήρωα προς την ύστατη μάχη με τον άρχοντα του κάτω κόσμου. Καταιγιστικό τραγούδι με αλλαγές ρυθμών και τις κιθάρες να παίρνουν φωτιά. Οι απαγγελίες ενδιάμεσα αυξάνουν τη θεατρικότητα του τραγουδιού. Δικαιωματικά κατατάσσεται και αυτό στις κορυφές το άλμπουμ.

Γενικά μπορώ να πω ότι έχω ενθουσιαστεί. Η παραγωγή είναι ακριβώς στα μέτρα των κομματιών. Το εξώφυλλο είναι μια εκπληκτική δημιουργία του Κωστα Τσιακού και ειναι καταπληκτικό! Ο δίσκος είναι φανταστικός. Αν σας αρέσουν οι επικές συνθέσεις, το καυτό ατσάλι, οι up tempo συνθέσεις και το αγνό metal, εδώ είστε.