18 Ιουλίου 2024
Reviews

Spitfire – Denial to Fall (No Remorse Records)

Έχεις ένα comeback album. Αλλά δεν είσαι η τυχαία μπάντα της διπλανής πόρτας. Είσαι οι Spitfire η μπάντα συνώνυμο με  ολόκληρη την ελληνική σκηνή και τον ήχο του Heavy Metal στη χώρα μας.

Ναι πράγματι. Οι Spitfire συγκαταλέγονται στα πιο θρυλικά Heavy Metal συγκροτήματα της Ελλάδας. Το ντεμπούτο άλμπουμ τους «First Attack» (που κυκλοφόρησε στην EMI το 1987) βρίσκεται στην κορυφή των μεγαλύτερων Metal δίσκων που προέρχονται από τη ελληνική επικράτεια. Είναι γεγονός αναμφισβήτητο πως όταν αναφερόμαστε στο “Ελληνικό Heavy Metal” το πρώτο συγκρότημα που μας έρχεται στο μυαλό είναι οι Spitfire, κυρίως χάρη στο συγκεκριμένο ντεμπούτο.

Η ιστορία του συγκροτήματος είναι λίγο πολύ γνωστή σε όλους. Υπέστησαν μεγάλο πλήγμα όταν ο αρχικός τραγουδιστής Ντίνος Κωστάκης τραυματίστηκε σοβαρά σε τροχαίο που τον ανάγκασε να αποσυρθεί από τη σκηνή. Οι Spitfire βρήκαν το θάρρος να προχωρήσουν, στη πορεία προέκυψαν και κάποια άλλα προβλήματα αναφορικά με την ντόπια μουσική βιομηχανία που οδήγησαν την καριέρα του σχήματος σε μια περίεργη περίοδο στην οποία άλλαξαν το όνομα σε Speedfire για λίγο. Με αυτό το όνομα κυκλοφόρησαν το ζωντανό άλμπουμ “100% Live” (1990).

Μέσα 90ς, αλλαγές στο line up και το όνομα Spitfire πίσω στα χέρια τους, το συγκρότημα συνέχισε να παίζει ζωντανά. Το δεύτερο στούντιο άλμπουμ “Die Fighting” κυκλοφόρησε τελικά το 2009. Το 2013, η ιστορία τους έγινε ένα υπέροχο ντοκιμαντέρ με τίτλο “Spitfire: Back to Zero “. Το ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Ρήγα ήταν μέρος του 7ου ετήσιου Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λονδίνου.

Το 2020-2021, η σύνθεση των Ηλία Λογγινίδη – κιθάρες, Τάσου Κροκόδειλου – φωνή, Πάνου Χατζηιωαννίδη – κιθάρες, Νίκου Μιχαλακάκου – μπάσο, Γιώργου Παξιμάδη – ντραμς και Γιώργου Ασπιώτη guest στα πλήκτρα, ολοκλήρωσαν τις ηχογραφήσεις του τρίτου στούντιο άλμπουμ “Denial To Fall”, το οποίο σηματοδοτεί την επιστροφή της μπάντας στην ενεργό δισκογραφία.

Το “Denial to Fall” είναι ένα υπέροχο Heavy Metal άλμπουμ που αναδεικνύει τη σύνθεση και τον ήχο των Spitfire του σήμερα. Riffing που δίνει χώρο στα κιθαριστικά μελωδικά θέματα που κοσμούν κάθε τραγούδι, δυναμικό και άρτια εκτελεσμένο rhythm section και η trademark φωνή του Κροκόδειλου είναι τα πρώτα πράγματα που θα προσέξει κανείς σε αυτή τη δισκάρα. Οι Spitfire οδηγούν το ηχητικό τους στίγμα σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση που ακολούθησαν ορισμένες πολύ συγκεκριμένες μπάντες μέσα στη σφαίρα του Heavy Metal. Συγκροτήματα όπως οι Armored Saint -“Raising Fear” & “Symbol of Salvation”-, Anvil -“Pound for Pound”-, και φυσικά Accept. Αιχμηρό, βαρύ και απίστευτα μελωδικό το υλικό του δίσκου δείχνει πραγματικά τα δόντια του.

Υπάρχει έμπνευση εδώ και πολύ ταλέντο εδώ Υπάρχει το χαρακτηριστικό παίξιμο του Λογγινίδη που είναι αναγνωρίσιμο από χιλιόμετρα. Υπάρχει πάθος. Υπάρχει και η στόφα του κλασσικού που δένει με το σήμερα. Όλα όπως πρέπει.

Πραγματικά δεν έχω να γράψω κάτι άλλο. Το απόλαυσα το άλμπουμ. Και είμαι σίγουρος πως το ίδιο θα συμβεί και με εσάς.