29 Μαΐου 2024
Reviews

Horizon’s End – The Great Destroyer (Steel Gallery Records)

Οι Horizon’s End δε χρειάζονται συστάσεις. Τριάντα χρόνια στα μουσικά δρώμενα δεν είναι σε καμιά περίπτωση λίγα. Έχοντας πάντα στις πλάτες τους ένα από τα αρτιότερα prog album (Concrete Surreal, 2001) που έχει κυκλοφορήσει ελληνική μπάντα, εν έτει 2024 συνεχίζουν να εντυπωσιάζουν.

Η πολυετής παύση δε βοήθησε σε καμιά περίπτωση τους Θεσσαλονικείς, όμως το “Skeleton Keys”, το τρίτο κατά σειρά album τους, που κυκλοφόρησε από την Steel Gallery Records το 2019, προκάλεσε αρκετή αίσθηση. Τέσσερα χρόνια μετά, οι Horizon’s End επιστρέφουν με το “The Great Destroyer”, ένα concept δίσκο που στιχουργικά καταπιάνεται με την εμπειρία του πολέμου και του ξεριζωμού.

Το artwork και η επιμέλεια των εικαστικών, που ανέλαβε ο Παναγιώτης Σηφάκης, σε βάζουν αμέσως στο κλίμα του concept. Μουσικά τώρα, αν αναζητάς ένα δίσκο που να συνδυάζει το prog/power metal, την κλασική και συμφωνική μουσική και τα ατμοσφαιρικά στοιχεία, σταματάς εδώ και απολαμβάνεις.

Οι Horizon’s End σίγουρα γνωρίζουν πως να γράφουν εξαιρετικές μελωδίες, προσεγμένα και καθόλου κουραστικά σόλο, μεστές συνθέσεις, ενώ η φωνή του Βασίλη Τοπαλίδη προσθέτει αυτό το κάτι έξτρα σε όλη τη διάρκεια του δίσκου (73 λεπτα). Στο όλο σύνολο, βοηθά βέβαια και η παραγωγή που δίνει μια 90’s αίσθηση, κάτι που σίγουρα ανασύρει μνήμες από κορυφαίες progressive κυκλοφορίες της εν λόγω δεκαετίας.

Χωρίς να θέλω να αδικήσω κανέναν, όπως αναφέρει και το γνωστό γνωμικό πως «ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει» οι: Βασίλης Τοπαλίδης (φωνητικά), Κώστας Βρετός (κιθάρα), Κώστας Σκανδάλης (μπάσο), Στέργιος Κουρού (τύμπανα) και Σάκης Μπαντής (πλήκτρα) παραδίδουν, μετά το “Skeleton Keys”, έναν ακόμα εξαιρετικό prog δίσκο.

Ακούστε το “The Great Destroyer” πολλές φορές, μην αναζητάτε κορυφαίες στιγμές, η γοητεία του ξεδιπλώνετε από το πρώτο ως το τελευταίο δευτερόλεπτο. Ίσως, λέω ίσως, τα ρεφρέν του “Last To Succumb” και “They Will Rise Again” να είναι λίγο παραπάνω κολλητικά.

Καλές ακροάσεις.