29 Μαΐου 2024
Reviews

Grip on Reality – Orpheus 3361 (Independent)

Η μουσική τετράδα που ακούει στο όνομα Grip on Reality παρουσιάζει τον πρώτο της δίσκο με τίτλο “Orpheus 3361”, διάρκειας 45 λεπτών, αποτελούμενο από οκτώ κομμάτια. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, οι Grip on Reality ηχογραφούν από το 2018 το “Grip on Reality” Demo, ενώ το 2021 κυκλοφορούν το EP με τίτλο “Styx”. Προπομπός του “Orpheus 3361” ήταν το single “Voluspá (The Prophecy of the Seeress)” που κυκλοφόρησε το 2022.

Ακούγοντας τον δίσκο πολλές φορές κατέληξα στο εξής συμπέρασμα, το “Orpheus 3361″ είναι ένα «αμάλγαμα» από διαφορετικούς ήχους και μουσικές προσεγγίσεις. Κυριολεκτικά η λέξη αμάλγαμα είναι το κράμα υδραργύρου και άλλου μετάλλου. Το κύριο συστατικό λοιπόν του δίσκου είναι το doom, ο υδράργυρος θα έλεγα σύμφωνα με τον ορισμό. Τα άλλα μέταλλα, πάλι σύμφωνα με τον ορισμό, είναι το ατμοσφαιρικό και το post metal. Το κράμα συμπληρώνουν οι πολλές alternative πινελιές που υπάρχουν διάχυτες στο δίσκο.

Το”Orpheus 3361” είναι όντως ένα προϊόν ανάμειξης. Είναι επί το πλείστον doom και ατμοσφαιρικό, όμως την ατμοσφαιρική του διάθεση αποδίδουν οι κιθάρες, το μπάσο και τα καθαρά μελωδικά φωνητικά. Δεν υπάρχουν στο δίσκο πλήκτρα ή άλλα όργανα στην ενορχήστρωση των τραγουδιών. Δύσκολο τον εν λόγο εγχείρημα, στα συν για έμενα.

Τί θα συναντήσετε στο “Orpheus 3361”; Straight doom στο “A Thorn in Time”, ωραίες ταξιδιάρικες κιθαριστικές μελωδίες στο “Exile” και έντονη heavy διάθεση στο “Silence”, με το μπάσο να αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο (Alex Skamagas, Bass). Πολλά συγχαρητήρια στο Dimitris Nitsios για την ερμηνεία του στο “Monotony”, ενώ ξεχωρίζω σίγουρα το “Vicious Circle”, το οποίο ακολουθεί, καθώς συγκεντρώνει όλα τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά των συστατικών του στοιχείων.

Το πιο «σκληρό» κομμάτι του δίσκου το εντοπίζω στο “Escape”, με τα brutal φωνητικά να δένουν με τα γυρίσματα και τα μελωδικά κόλπα στη φωνή του Nitsios. Ο δίσκος κλείνει με το “Last Sip of Life”.

Έξυπνη προσέγγιση στις κιθάρες (George Petro και Dimitris Nitsios) σε όλο το δίσκο, ενώ τα drums (Vasilis Milas) έχουν διακριτικό ρόλο στο “Orpheus 3361”. Ναι μεν συμμετέχουν στην δημιουργία της ατμόσφαιρας, γεμίζουν δε ωραία τα τραγούδια και αποδίδουν με ακρίβεια την doom διάθεση που θέλει να προσδώσει το συγκρότημα.

Προσωπική μου άποψη είναι πως πάντα ένα προσεγμένο εξώφυλλο δίνει extra credit σε ένα συγκρότημα. Στην περίπτωση μας, η καλαίσθητη δημιουργία της Ειρήνης Μπακάλη δίνει πόντους στους Grip on Reality. Προχωρήστε άφοβα.