29 Μαΐου 2024
Reviews

Lord of Angmar – Lord of Angmar (Independent)

Το 2023 ήταν θεωρώ μια αρκετά παραγωγική χρόνια για την εγχώρια του σκληρού ήχου σκηνή και δει, για τον ακραίο ήχο! Το ραντάρ μας συνεχίζει να ανακαλύπτει δουλειές που διέφευγαν από την προσοχή μας, αλλά είναι αδύνατον να μην γράψεις δύο λόγια και για αυτές! Οι Lord of Angmar (θεέ Tolkien, νονός αμέτρητων συγκροτημάτων) έρχονται να μας συστηθούν με ένα πολύ δυνατό ντεμπούτο άλμπουμ. Ένα άλμπουμ που κινείται στους χώρους του μελωδικού black ιδιώματος! Ο δίσκος αποτελείται από οχτώ συνθέσεις συνολικής διάρκειας 48μιση λεπτών. Οι θεματικές κινούνται γύρω από τον θάνατο, την μισαλλοδοξία, την φθορά που προκαλεί ο χρόνος, τη λήθη καθώς και μια ωμή κριτική στην κοινωνία του σήμερα!

Μουσικά έχουμε να κάνουμε με έναν καλογραμμένο δίσκο, ο οποίος ξεκινάει με ένα τραγούδι (“New Age“) που αποκαλύπτει την ταυτότητα της μπάντας. Καταιγιστικό drumming, δαιμονικά φωνητικά, τις κιθάρες να μην ησυχάζουν ποτέ, αλλά και κάποια αργά σημεία στην εισαγωγή, που χαρακτηρίζουν κάποια κομμάτια στο album. Τα δύο κομμάτια που ακολουθούν (“Obscurantism Eternal” και “Devoured by time“) συνεχίζουν να μας βομβαρδίζουν με υψηλές ταχύτητες και ανελέητα riffs. Το δεύτερο ειδικά είναι ένα από τα κομμάτια που ξεχώρισα από το άλμπουμ, αφού με κέρδισε η δυναμική του, τα μελωδικά σημεία του αλλά και το στιχουργικό κομμάτι.

Skogarmaor” (άνθρωπος του δάσους) ονόμαζαν οι Vikings τον άνθρωπο που εξορίζεται από την κοινότητα λόγω ενός απεχθούς εγκλήματος που διέπραξε, καταδικασμένος να ζει απομονωμένος στις ερημιές! Εδώ έχουμε ένα αργό ατμοσφαιρικό κομμάτι, κυρίως ορχηστρικό, με μια απαγγελία από την Λίλιαν Ανερούση προς το τέλος, όπου και έχουμε και ένα ξέσπασμα της μπάντας! Ακολουθούν δύο τραγούδια με έντονη επικριτική διάθεση προς την κοινωνία που ζούμε! “No Οne” και “Plague” με το δεύτερο ειδικά να έχει μια thrash/death αύρα!

Το “Lethe” έρχεται για να αλλάξει εντελώς το τοπίο! Εδώ, έχουμε ένα black/death doom ύμνο με αργόσυρτα riffs και τα δύο πρώτα μέρη του να αποδίδονται από την μυσταγωγική φωνή της Λίλιαν, που εδώ κάνει τη δεύτερη εμφάνισή της, για να έρθουν μετά τα απόκοσμα growl και να μαυρίσουν τελείως τη ατμόσφαιρα! Το ξεχώρισα και αυτό! Ο δίσκος κλείνει με την κορυφαία κατά τον γράφοντα στιγμή! “The Great Unknown” όπου έχουμε μια μεγαλειώδη επική θα έλεγα σύνθεση για τον μεγαλύτερο φόβο που υπάρχει σε τούτο τον μάταιο κόσμο! Αυτόν του θανάτου!

Η ηχογράφηση , το master και η μίξη έγιναν στα Soundway Studios από τον Θεόδωρο Βαλσαμάκη, εκτός από την ηχογράφηση των τύμπανων που έγινε στα Void of Cosmos Studios από τον Nick Setesh. Εδώ να σημειωθεί ότι στα batteries βρίσκουμε τον Άγγελο Σαμαρά των Moral Corruption, που συμμετέχει ως session στο album. Το εξώφυλλο είναι μία εικαστική δημιουργία της Κατερίνας Κορρέ. Η μπάντα μου ακούστηκε ορεξατη! Σε πολλά σημεία εντυπωσιάστηκα από τις όμορφες κιθαριστικές μελωδικές γραμμές, καθώς και από την μανία των τυμπάνων.

Γενικά, έχουμε μια πάρα πολύ αξιόλογη προσπάθεια στην οποία υπάρχουν και δύο τρεις στιγμές που πραγματικά λάμπουν! Οι Lord of Angmar έθεσαν την βάση και τον πήχη! Η πορεία θα δείξει για το αν θα ξεπεράσουν τις προσδοκίες που δημιούργησαν με το ντεμπούτο τους.