29 Μαΐου 2024
Reviews

Unverkalt – A Lump Of Death: A Chaos Of Dead Lovers (Argonauta Records)

Πόσες φορές έχετε αισθανθεί να γίνεται η μουσική ένα είδος εξουσιαστή, σα να διαθέτει δηλαδή κάποια μαγική δύναμη επάνω σας; Μιλάω για μια εντελώς μεταφυσική κατάσταση, όπου ενώ έχετε επαφή με το περιβάλλον, η προσοχή σας είναι εστιασμένη σε μια συγκεκριμένη σκέψη που προκαλείται από τις δονήσεις της μουσικής. Μη φοβάστε.

Η μουσική των Unverkalt στο “A Lump Of Death: A Chaos Of Dead Lovers” δεν προκαλεί κανένα είδος έκστασης. Είναι έκσταση από μόνη της. Στα 47 λεπτά που διαρκεί ο δίσκος, οι εγκεφαλικοί σου παλμοί επιβραδύνονται, τα κύτταρά σου βυθίζονται στο σκοτάδι και αναζητούν ένα καθοδηγητή να τα οδηγήσει στο φως. Κάτι τέτοιο όμως δε γίνεται ποτέ. Μη φοβάστε.

Η μουσική των Unverkalt είναι μια φυσική και εντελώς ασφαλής θεραπεία απέναντι σε ότι θεωρείτε φυσιολογικό ή κατεστημένο. Η μουσική των Unverkalt είναι συνάμα ρομαντική και επικίνδυνη. Είναι ένα μείγμα ατμοσφαιρικού post-metal, εκεί όπου αγγίζει σε πολλά σημεία τα όρια του doom με τα αργά του tempo, έχει πλειάδα alternative συναισθημάτων με τα πλείστα του πειραματικά στοιχεία (electronic ambient noise) και ξεκάθαρη cinematic διάθεση.

Το “A Lump Of Death: A Chaos Of Dead Lovers” περιέχει 7 ελεγείες. Ναι, ακόμα και η εισαγωγή του είναι μοναδική. Οι Unverkalt σε προειδοποιούν από την αρχή για τα τρομερά μυστικά (“Terrible Secrets”) που πρόκειται να σου αποκαλύψουν. Το “Mass Hysteria” σε ταξιδεύει στο μελαγχολικό του σκοτάδι, η ξεχωριστή ατμόσφαιρα των Unverkalt βγαίνει αβίαστα στο “Loathe & Love”, ενώ τα “Mr. Monster” και “Heart of Darkness: Good Never Come of Such Evil” δείχνουν ότι το συγκρότημα κινείται πέρα από τα όρια. Στο δε “Le Triomphe de la Mort” νομίζεις ότι η μπάντα προσπαθεί να παρέμβει θεραπευτικά και να σε επαναφέρει από την κατάσταση στην οποία ονειροπολείς. Κάνεις όμως λάθος. Οι Unverkalt δεν έχουν καμία τέτοια πρόθεση και το αποδεικνύουν στο “A Greater Evil” (καθόλου τυχαίος ο τίτλος), όπου κυριαρχεί μια μυστηριώδης ενέργεια στην οποία είναι αδύνατο ν´ αντισταθείς.

Τα φωνητικά της Δήμητρας Καλαβρέζου θα σε παραπλανήσουν. Οι κιθάρες του Θέμη Ιωάννου και του Γιώργου Στάμκου θα σε παγιδέψουν. Το rhythm section (Σπύρος Ολιβωτος, Christian Eggers) θα σε καταβροχθίσει.

Μη φοβάστε, αλλά μην ξεχνάτε. Η επιφανειακή αντιμετώπιση της μουσικής των Unverkalt εγείρει κινδύνους. Δε χρειάζεται να γράψω κάτι άλλο. Απλά μοναδικοί.