23 Μαΐου 2024
Reviews

Symphony Eternal – Chapter II (Hellenic Metal World)

Οι Symphony Eternal είναι ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον instrumental project βασισμένο στα πλήκτρα με βασικό πυρήνα τον Άγγελο Μπατσαλιά (Extremity Obsession) και αναφέρομαι σε βασικό πυρήνα γιατί πίσω από το project υπάρχει μια πλειάδα ανθρώπων που βοηθάει σε πολλούς τομείς -mixing, mastering, εικαστικά κτλ- ώστε να φτάσει κάτι ολοκληρωμένο στον ακροατή.

Το project δεν είναι καινούρια ιστορία μιας και το υλικό ξεκίνησε να βγαίνει στον έξω κόσμο με τη μορφή μεμονωμένων συνθέσεων μέσω bandcamp και youtube. Κάποια στιγμή ο δημιουργός αποφάσισε να κάνει μια πιο δομημένη παρουσίαση και έτσι χώρισε το υλικό σε κεφάλαια -chapters-, κάθε κεφάλαιο και κυκλοφορία. Μέχρι στιγμής έχουμε δύο κυκλοφορίες, ενώ όλος αυτός ο μεγάλος κύκλος τραγουδιών θα ολοκληρωθεί σε εννέα chapters, άρα θα έχουμε εννέα κυκλοφορίες σε ψηφιακή μορφή με την φροντίδα της Hellenic Metal World. Πιο συγκεκριμένα: Το “Chapter I” κυκλοφόρησε ολοκληρωμένο τον Οκτώβριο 2023 ενώ το “Chapter II” κυκλοφόρησε στις 5 Φεβρουαρίου 2024. Αναμένουμε και το “Chapter III” που θα κυκλοφορήσει στις 5 Μαΐου 2024.

Εγώ στην παρούσα φάση θα επικεντρωθώ στο “Chapter II” το οποίο είναι στη βάση του κλασικότροπο, αφήνει όμως χώρο και για την επική σχολή του dungeon synth -χωρίς τον συνήθη μινιμαλισμό- αλλά και για κάποια ethereal περάσματα που γίνονται αντιληπτά σε συγκεκριμένες μελωδίες. Πομπώδες μα και μελαγχολικό το υλικό έχει χτιστεί με τέτοιο τρόπο ώστε ο ακροατής να επικεντρωθεί στην μουσικότητα του: Ο Μπαλατσιάς έχει μια καθαρά συμφωνική αντίληψη ως προς την ενορχήστρωση κάνοντας το υλικό να ακούγεται ακόμα πιο πλούσιο. Υπάρχει και μια soundtrack-ική προσέγγιση σε κάποια από τα κομμάτια με μελωδικά μοτίβα που επαναλαμβάνονται ή μεταλλάσσονται εξελικτικά μέσα στη δομή της κάθε σύνθεσης.

Μου αρέσουν θέματα που επιλέγει ο δημιουργός, και μου αρέσουν και οι εναλλαγές που γίνονται μέσα σε αυτά με την μουσική να υπηρετεί πολλές φορές τον τίτλο κάθε σύνθεσης. Εδώ το μήνυμα περνιέται με νότες και όχι με στίχους.

Μια ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να κάνω και στο εικαστικό κομμάτι που πλαισιώνει το υλικό το οποίο έχει επιμεληθεί ο Χάρης Μπουρέκας (Hellenic Metal World), ο οποίος έχει επιμεληθεί και το εικαστικό κομμάτι και του πρώτου chapter -και των μεμονωμένων κομματιών που έχουν ανέβει πριν τα chapter releases-, πάντοτε με τη λογική του παντρέματος εικόνας και μουσικής.

Δεν ξέρω αν το καταλάβετε αλλά υπάρχει πολύ ψωμί εδώ, και ως προς το υλικό που έχει βγει και ως προς αυτό που θα κυκλοφορήσει -και από ότι μαθαίνω ετοιμάζεται και κανάλι στο youtube αφιερωμένο αποκλειστικά στο Symphony Eternal Project στο οποίο κανάλι θα ανεβαίνουν τα μελλοντικά releases-. Αφήνουμε λοιπόν τα ραντάρ ανοιχτά και παρακολουθούμε με προσοχή. Για την ώρα οι πρώτες μας εντυπώσεις είναι θετικότατες.