19 Μαΐου 2024
Reviews

Skyward – .​.​.​Still Aiming Skywards (30​-​year Anniversary Edition) (Symmetric Records)

Εκτός από ταλαντούχος και πολυπράγμων μουσικός & παραγωγός ο Bob Katsionis είναι και πανέξυπνος. Φροντίζει με μαεστρία μοναδική να ενεργοποιεί όλες τις ευαίσθητες χορδές του Έλληνα -και όχι μόνο- metal οπαδού και να του προσφέρει γενναιόδωρα αυτά που θέλει.

Τι θέλεις αγαπητέ #MonoMaiden φίλε μου; Μια Maiden δισκάρα που ποτέ δεν έρχεται; Μην σκας, έχεις τα δύο εξαιρετικά Stray Gods albums που σου δίνουν όλα αυτά που δεν θα σου ξαναδώσουν ποτέ οι Maiden.

Τι θέλεις αγαπητέ μου 40φεύγα που ως καλός prog nerd στα 90ς, έλιωνες το “Parallels” των Fates και το “Images and Words” των Theater; Νέα μουσική σε τέτοια μονοπάτια; Έχεις τα δύο αριστουργηματικά άλμπουμ των Vass / Katsionis να σου χαρίζουν με περίσσια γενναιοδωρία, ότι τα είδωλα σου αρνούνται πεισματικά να σου δώσουν ξανά.

Με το παρών Skyward project ο Katsionis προκαλεί έναν συνδυασμό συγκίνησης, ανατριχίλας, νοσταλγίας και ενδεχομένως αυτοκριτικής -φάση “ακόμα με αυτά ασχολούμαι;”- σε όλους εμάς -πάλι 40φεύγα- που την εποχή της εφηβείας μας εκεί στα 90ς, είχαμε προτεραιότητές του τύπου: “να βρω μεγάλο φάκελο με bubbles”, “να κρύψω καλά τα λεφτά μέσα στο γράμμα”, “να την κοπανήσω από το μεγάλο διάλειμμα στο σχολείο για να πάω ταχυδρομείο” και άλλα τέτοια σημαντικά ζητήματα που μας απασχολούσαν εξαιτίας της φανατικής ενασχόλησης μας με το tape trading και την συλλογή demos από Ελληνικά -και όχι μόνο- συγκροτήματα. Ναι όλα τα παραπάνω έρχονται κατευθείαν στο μυαλό όταν βλέπεις το υλικό από τα τρία ιστορικά demos των Skyward να επανακυκλοφορεί σε CD, rediscovered από τον δημιουργό.

Με την κυκλοφορία αυτή σφραγίζονται τα 30 -πλέον 31- χρόνια από το 1993, τη χρονιά δηλαδή που κυκλοφόρησε το πρώτο demo των Skyward με τίτλο “Aiming Skywards”. Η μπάντα θα κάνει ακόμα 2 demos: “Newcomers” (1994) και “Opposites Combined” (1995).

Οι Skyward είναι ουσιαστικά το πρώτο σχήμα με την οποίο ο Katsionis θα κυκλοφορήσει κάτι στον έξω κόσμο. Είχε προηγηθεί βέβαια η bedroom ηχογράφηση του κομματιού “Magician Circle” (το οποίο συναντάμε στο πρώτο Skyward demo) κάτω από το όνομα Cemetery, καθώς και το ακυκλοφόρητο “Imbrue the Land” demo του 1992 σαν Mortuary Silence, όλα αυτά όμως έμειναν στο συρτάρι. Η αρχή μιας πορείας 30 και χρόνων θα γίνει με το “Aiming Skywards” demo, έναν χρόνο αργότερα, το 1993, και από τότε το ποτάμι τρέχει ασταμάτητα.

Ο Katsionis ηχογραφεί ξανά όλο το υλικό και των τριών Skyward demos και με την χρήση της AI τεχνολογίας απομονώνει τα original φωνητικά των αρχικών ηχογραφήσεων. Με τη AI βοήθεια θα γίνει και το εξώφυλλο το οποίο είναι βασισμένο σε μια ζωγραφιά του ίδιου του δημιουργού πίσω στο μακρινό 93.

Πραγματικά ακούγοντας αυτές τις νέες Skyward εκτελέσεις (οι οποίες παραμένουν άκρως πιστές στα originals) ενθουσιάστηκα. Ας ξεκινήσω με το κατά βάση μελωδικό heavy metal που έπαιζε η μπάντα στο πρώτο demo, το οποίο είναι πρώτης τάξεως. Θα ακούγονταν ίσως υπερβολή αν έλεγα ότι μακάρι μπάντες του σήμερα σε ανάλογο μουσικό ύφος, να έγραφαν κομμάτια σαν το “Fly With Me”, το “Magicians Circle” ή το “Imbrue the Land” (ok το καταλάβατε έχω κόλλημα με το πρώτο demo). Μιλάμε για υλικό που ακούγεται τόσο εμπνευσμένο μέσα στην απλότητα του, που πραγματικά χαίρεσαι να το ακούς.

Από εκεί και πέρα ακούγοντας κάποιος το υλικό του δεύτερου και τρίτου demo θα ανακαλύψει από μελωδικά heavy, euro power ως και prog στοιχεία! Ε λοιπόν ναι, μάλλον θα χρειαστεί να το επαναλάβω: έπη όπως το “Mindless Slaves”, “Corrupted Altars”, “Divided it Stands” και “Tragedy of the Burning Birds” δεν γράφονται δυστυχώς σήμερα.

Στην επετειακή αυτή κυκλοφορία θα βρούμε και 2 επαναηχογραγήσεις κομματιών από το “Time to Win”, το πρώτο demo των Mirage, το project που έφτιαξε ο Bob Katsionis το 1996, συνθέτοντας όλα τα κομμάτια και παίζοντας όλα τα όργανα. Στο πρώτο εκείνο demo, τραγουδά η Μαίρη Ζέμπου, ενώ στο “Vibrations” demo που ήρθε ένα χρόνο αργότερα (1997), τραγουδά ο Θωμάς Παπαευσταθίου.

Τα Mirage κομμάτια που θα ακούσουμε εδώ είναι τα “Poison Blood” το οποίο ερμηνεύει ο Mike Λίβας και το “Imprisoned Minds” στο οποίο τραγουδά η Δήμητρα Παναρίτη, και οι δύο τους γνωστές και καταξιωμένες φωνές της Ελληνικής σκηνής.  Το Mirage υλικό κινείται σε καθαρές power metal φόρμες και μπορώ με σιγουριά να πω ότι απογειώνεται με της ερμηνείες του Λίβα και της Παναρίτη. Έχουμε έτσι και αλλιώς να κάνουμε με άρτιες συνθέσεις -ειδικά το “Imprisoned Minds”- που λάμπουν ξανά μετά από τόσα χρόνια.

Η παραγωγή είναι πεντακάθαρη και δίνει extra boosting σε κάθε τραγούδι. Όπως έχει αναφέρει ο ίδιος ο δημιουργός “ακούγονται επιτέλους όπως το “άκουγε” ο μικρός Bob και η παρέα του τότε αλλά δεν είχαν ακόμα το “λεξιλόγιο” να το διατυπώσουν”.

Πραγματικά μια απολαυστική κυκλοφορία που ακόμα και αν δεν έχεις συναισθηματικό δέσιμο με τα τότε Skyward demos και απλά ψάχνεις για καλό heavy και power metal, αξίζει να τσεκάρεις χωρίς δεύτερη κουβέντα.

Κλείνω με μήνυμα προς τον Bob: “Κάνε άμεσα και το Vibrations”.