19 Μαΐου 2024
Reviews

Pulse R – Sacrificient (Independent)

Οι Pulse R επιστρέφουν μετά από 8 χρόνια με το καινούριο τους album “Sacrificient”. Οι Αθηναίοι έχοντας παραδώσει το 2016 ένα πολύ δυνατό δίσκο και μετά από πάμπολες εμφανίσεις εντός και εκτός Αθηνών, αλλά και την πρώτη τους εμφάνιση εκτός συνόρων, παραδίδουν τον διάδοχο του “In Chains”, ο οποίος θεωρώ ότι αποτελεί ένα βήμα εξέλιξης, αλλά και μεταστροφής σε πιο σκληρά μονοπάτια.

Έτσι, εδώ συναντάμε την μπάντα να σκληραίνει τον ήχο της και ελαφρώς να τον σκοτεινιάζει. Δεν ήταν λίγες οι φορές που το progression των τραγουδιών μου έφερε στο νου την αύρα των αγαπημένων Soen, χωρίς να εστιάζει όμως τόσο έντονα στην prog πλευρά των τελευταίων. Ο δίσκος αποτελείται από εννέα τραγούδια και έχει διάρκεια 37 λεπτά.

Κατά την διάρκεια της ακρόασης ξεχώρισα την πολύ καλή δουλειά που έχει γίνει στις κιθάρες, των οποίων τα ρυθμικά μέρη βγάζουν μια τρομερή ένταση και ένα δυναμικό συναίσθημα, αλλά και τα leads και solos που είναι άρτια παιγμένα (βλ. π.χ. “Addicted”) και χρωματίζουν (ή αποχρωματίζουν, γιατί το κλίμα του δίσκου σε ρίχνει) την ατμόσφαιρα. Από το άλμπουμ τράβηξαν το ενδιαφέρον μου το εναρκτήριο κομμάτι “Feed My Fire”, το “Omnicide”, η power ballad “Division” αλλά και το κομμάτι που κλείνει τον δίσκο “Stepping Stones”, όπου έχουμε και την πιο prog στιγμή του δίσκου.

Να πω ότι εντόπισα μεγάλη πρόοδο στο κομμάτι της παραγωγής, η οποία πραγματοποιήθηκε από τον Steve Lado (Tardive Dyskinesia, Potergeist, Sacred Outcry) σε συνεργασία με τους Pulse R. Η ηχογράφηση των τυμπάνων έγινε στα Devasound Studio από τον Φώτη Μπενάρντο, ενώ τα φωνητικά από τον Γιώργο Προκοπίου. Οι κιθάρες και το μπάσο ηχογραφήθηκαν από τον Steve Lado, ο οποίος έχει αναλάβει και την μίξη και το mastering.

Γενικά, μπορώ να πω ότι οι Pulse R καταθέτουν ένα δεύτερο άλμπουμ πιο ώριμο και προοδευτικό, ανεβάζοντας τον πήχη και την ποιότητά τους. Μια πάρα πολύ καλή δουλειά που απευθύνεται σίγουρα σε κάθε φίλο της σκληρής μουσικής, αλλά μπορεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον κάθε μουσικόφιλου.