29 Μαΐου 2024
Reviews

Nightrage – Remains of a Dead World (Despotz Records)

Είναι πολύ δύσκολο να μείνεις πιστός στο αρχικό σου όραμα, κάπου στην πορεία θα λοξοδρομήσεις, κάπου θα το ξανασκεφτείς, ίσως κάτι άλλο να σε γοητεύσει και να σε ωθήσει να αλλάξεις ρότα. Η αφοσίωση από την άλλη απαιτεί θυσίες, πυγμή και πάνω απ΄ όλα πίστη ό,τι το όραμα αυτό αξίζει πραγματικά να το υπηρετήσεις. Σ’ αυτή την κατηγορία ανήκει ο Μάριος Ηλιόπουλος, η κινητήρια μηχανή των Ελληνο-Σουηδών Nightrage. Ο Έλληνας κιθαρίστας παραμένει πιστός στο αρχικό του σχέδιο, υπηρετώντας για πάνω από δύο δεκαετίες τον ήχο του Gothenburg, ένα όραμα ουσιαστικά με πολλαπλές ρίζες σε ολόκληρο το φάσμα του heavy metal, τιμώντας ταυτόχρονα τη δόξα του ιστορικού παρελθόντος (melodic death metal).

Πέρα από τις όποιες αντιρρήσεις μπορεί να εγείρει ο οποιοσδήποτε για την πατρότητά του, υφολογικά το παγιωμένο ιδίωμα που ακούει στο όνομα melodic death metal έχει και τη σφραγίδα του Μάριου Ηλιόπουλου. Αυτό από μόνο του έχει και αξιολογική σημασία αλλά και την κινητήρια συνθήκη της ύπαρξης των Nightrage.

Οι Nightrage λοιπόν είναι και πάλι εδώ, εν έτει 2024, με τον δέκατο δίσκο τους, το “Remains of a Dead World”.

Οι Nightrage είναι εδώ, ίσως πιο δυνατοί από ποτέ, με σκοπό να «μιλήσουν» τόσο στην καρδιά όσο και στο συλλογικό ασυνείδητο του κάθε μεταλλά, ο οποίος αναπολεί να ακούσει ένα δίσκο βγαλμένο από τα σπάργανα του θρυλικού ήχου του Gothenburg. Κι επειδή στην καρδιά κάθε ονείρου βρίσκεται και η εκπλήρωση μιας επιθυμίας, το “Remains of a Dead World” έρχεται να εκπληρώσει αυτή την επιθυμία, με τους Nightrage να γράφουν έναν ονειρεμένο δίσκο extreme μεταλλικής πανδαισίας.

Δε μιλάμε σε καμία περίπτωση για φαντασιακά γεγονότα ή αναμνήσεις που θα θέλαμε να ανασύρουμε από το παρελθόν, μιλάμε στην πραγματικότητα για ένα δίσκο, ο οποίος ναι μεν αποτελεί τη συνέχεια αλλά και τη συμπύκνωση της έως τώρα πορείας των Nightrage, από την άλλη όμως πάει το συγκρότημα δέκα βήματα μπροστά. Αυτό διότι οι Μάριος Ηλιόπουλος και Magnus Söderman (guitars) συνέθεσαν 10 κομματάρες μοντέρνου μελωδικού death metal, με απίστευτο groove και καθηλωτικά φωνητικά, οι οποίες μεταφέρουν ελπιδοφόρα μηνύματα για την εξέλιξη του είδους. Οι Nightrage δεν “καμουφλάρουν” επιρροές. Ένα τέτοιο γεγονός είναι από τη φύση του αδύνατο. Οι Nightrage ηγούνται, δεν έπονται. Είναι οι ίδιοι επιρροή.

Στο “Remains of a Dead World” κυριαρχούν οι υπέροχες μελωδίες. Οι άγριες διαθέσεις του όμως δεν κρύβονται. Ο δίσκος ξεκινά με το σαρωτικό “Euphoria Within Chaos” και το εθιστικό refrain του. Εδώ μας συστήνεται και ο νέος τραγουδιστής των Nightrage, η φωνή αποκάλυψη, ο Έλληνας ερμηνευτής Κωνσταντίνος Τόγκας.

Το μελωδικά λυρικό, με τα απίστευτα κοψίματα, “Persevere Through Adversity”, συνεχίζει τη σαρωτική πορεία του δίσκου. Οι ταχύτητες δεν πέφτουν, ο Κωνσταντίνος συνεχίζει να παραδίδει μαθήματα growl φωνητικής υπεροχής, ενώ τα καθαρά φωνητικά των Ηλιόπουλου και Foti Benardo χρωματίζουν τη σύνθεση. Στο δίδυμο ανήκουν εξάλλου τα καθαρά φωνητικά και σε όλο το δίσκο. Οι συνθέτες παραμένουν πιστοί στο ίδιο μουσικολογικό μοτίβο και στο “Nocturnal Thorns”.

Στο “A Throne of Melancholy” τα πράγματα αλλάζουν. Εδώ μιλάμε για ένα κομμάτι το οποίο θα ξεσηκώσει το κοινό στα live, θα τραγουδηθεί η μελωδία του και γενικότερα θα προκαλέσει αίσθηση. Το αποκαλυπτικό μεγαθήριο πίσω από το drum kit Γιώργος Στάμογλου μαγεύει με τους ρυθμούς του, οι κιθαριστικές μελωδίες (όπως και τα σόλος) κεντάνε, ενώ ο συνδυασμός growls και καθαρών φωνητικών στιγματίζουν το κομμάτι.

Groove-αριστό και πιο σκληρό το “Dark Light”, εντονότερη η μελωδικά death metal αίσθηση στο “Echoes of Broken Words”, ενώ το “Deadliest Sin” ανεγείρει τόσα γλυκά ύπουλες αναμνήσεις από τους γνώριμους ήχους του παρελθόντος.

Σε πιο μοντέρνα death metal μονοπάτια τα “Pierce the Soul” και “Obey the Hand”. Φέρουν έναν αέρα από το σήμερα, παντρεύοντας μελωδίες και ερεθίσματα όμως από τις απαρχές του ιδιώματος.

Στο “Remains of a Dead World”, που κλείνει το δίσκο, ο Γιώργος επιβεβαιώνει στο ακέραιο όσους τον θεωρούν έναν από τους καλύτερους drummer all over the world. Απλά καθηλωτικός, όπως και στον υπόλοιπο δίσκο και εξαιρετικό δίδυμο μαζί τον δεξιοτέχνη Francisco Escalona (bass) στο rhythm section.

Δεν ξέρω αν το “Remains of a Dead World” των Nightrage είναι ο extreme metal δίσκος που θα οδηγήσει τις εξελίξεις. Ξέρω όμως ότι είναι ένας δίσκος με καθηλωτική παραγωγή και μίξη από τον Foti Benardo (DevaSoundz Studios) και ένα mastering από τον μετρ του είδους Γιώργο Νεραντζή. Ένα υλικό που για πρώτη φορά στην ιστορία των Nightrage κατασκευάστηκε εξ’ ολοκλήρου στην Ελλάδα, από Έλληνες συντελεστές, είτε στο ηχητικό του μέρος, είτε στο εικαστικό-οπτικό, για το οποίο επιστρατεύτηκαν για το μεν καταπληκτικό εξώφυλλο ο Γιάννης Τούσας και για τα δε video clips οι Μπάμπης Κατσιώνης και Αλέξανδρος Χαριτάκης. Επρόκειτο για μια συνειδητή επιλογή και συνάμα στοίχημα του Μάριου Ηλιόπουλου, το οποίο κρίνοντας από το τελικό αποτέλεσμα κερδήθηκε στο ακέραιο!

Κλείνοντας με τους αριστουργηματικούς στίχους του δίσκου (Escalona, Togas, Iliopoulos), θα το καταγράψω όπως ακριβώς το νιώθω: Αυτό το συγκρότημα, με οδηγό τον Μάριο Ηλιόπουλο, δεν απογοητεύει ποτέ!