19 Μαΐου 2024
Reviews

Kiva – An Elegy of Scars and Past Reflections (Independent)

Οι Kiva αποτελούν μια σύμπραξη μουσικών από την αφρόκρεμα του underground post metal ήχου, αφού τα μέλη της μπάντας δραστηριοποιούνται σε πολύ αξιόλογες μπάντες (Αllochiria, Euphrosyne, Amniac). Εδώ μας συστήνονται με το ντεμπούτο άλμπουμ τους, το οποίο αποτελείται από πέντε τραγούδια διάρκειας 40 λεπτών και κινείται σε doom, sludge και post metal μονοπάτια και αν μπορώ να πω κάτι, είναι ότι με εντυπωσίασε.

Το άλμπουμ ξεκινάει με τον τρομακτικό ήχο της απόκοσμης αβύσσου, τον οποίο διακόπτει βίαια ένα αργόσυρτο riff και η κάθοδος προς τα απύθμενα βάθη ξεκινάει… “In Silence”. Το τραγούδι χαρακτηρίζεται από τον αργό ρυθμό και τις «χαμηλές» κιθάρες, κάτι που ακολουθεί και στα υπόλοιπα κομμάτια του δίσκου. Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, φυσικά. Καταρχάς μου άρεσε πολύ ο λυρικός τρόπος που παρουσιάζεται η θεματική του τραγουδιού. Σε πολλά σημεία την σκυτάλη παίρνουν τα καθαρά φωνητικά, ενώ η κιθάρα συνοδεύει με περιοδικά leads που καλλιεργούν μια τρομερή ατμόσφαιρα. Μετά την μέση συναντάμε μια πρόσκαιρη ηρεμία, όπου και ακούμε μια γυναικεία μεταλλική φωνή να μας απαγγέλει ένα αρκετά ανατριχιαστικό κείμενο, για τoν φόβο που κυριαρχεί στα απέραντα βάθη των ωκεανών. Σεμινάριο για το πως να προκαλέσεις κοσμικό τρόμο χωρίς να υπάρχει υπόνοια υπερφυσικών οντοτήτων στις θεματικές σου. Το αγάπησα.

“Woe, Is Me” για την συνέχεια, το οποίο είναι και το σε διάρκεια μεγαλύτερο τραγούδι του δίσκου, αφού ξεπερνάει τα 9,5 λεπτά. Ξεκινάει ήσυχα με το μπάσο και την κιθάρα να δημιουργούν μια καταθλιπτική ατμόσφαιρα, για να έρθουν τα καθαρά φωνητικά μαζί με ένα ξέσπασμα των οργάνων. Οι στίχοι είναι πάρα πολύ πεσιμιστικοί, καλλιεργώντας μια μουντάδα, αλλά υπάρχει ένας έντονος λυρισμός (winter cloth, bring the rain!!). Στο δεύτερο μισό του, το τραγούδι απογειώνεται, αφού ακούμε εξαιρετικά πράγματα τόσο από κιθάρες και μπάσο όσο και από τα τύμπανα, με κάποια πανέμορφα γυρίσματα.

Στο “Delusion” έχουμε την συμμετοχή του Δανού Victor Kass των LLNN (και των Telos, Eyes) στα φωνητικά. Το τραγούδι ξεκινάει με τα τύμπανα να δίνουν το ρυθμό, με ένα μακάβριο riff να ακολουθεί. Πρόσκαιρη ηρεμία, για να μπουν τα φωνητικά και στη συνέχεια το ταξίδι προς το τέλμα ξεκινάει.

Προτελευταίο κομμάτι το “From the Ego of Our Ancestors, το οποίο είναι η τρίτη μακροσκελής σύνθεση του album. Άλλο ένα εξαιρετικό τραγούδι όπου συναντάμε όλα τα στοιχεία που κάνουν το άλμπουμ υψηλού επιπέδου. Και ο δίσκος κλείνει με το “Voracious Soul”, το οποίο συγκαταλέγεται και αυτό, στα αγαπημένα μου. Και εδώ τα τύμπανα δίνουν το έναυσμα για να ακολουθήσει ένα πολύ όμορφο άρπισμα στις κιθάρες και να μπούμε στο κυρίως κομμάτι του τραγουδιού. Καταπληκτική κιθαριστική δουλειά και εδώ, ενώ μου άρεσαν ιδιαίτερα τα breaks που γίνονται για τις απαγγελίες.

Ο δίσκος ηχογραφήθηκε στα AUX Studios, όπου έγινε και η μίξη από τους Γιώτη Παρασκευαΐδη και Κίμωνα Βλαχάκη, ενώ το mastering έγινε από τον Νάσο Νομικό και την VU Productions. Το καταπληκτικό εξώφυλλο είναι μια δημιουργία της DN Design και του Δημήτρη Νικολή.

Γενικά μπορώ να πω ότι ο δίσκος με ενθουσίασε, παρόλο που είμαι περιστασιακός ακροατής του ιδιώματος. Πάρα πολύ ωραίες θεματικές, άψογα εκτελεσμένες με μια μουντή και καταθλιπτική υποβόσκουσα ατμόσφαιρα. Εξαιρετικό άλμπουμ.