29 Μαΐου 2024
Reviews

Empty Frame – Underdogs (Coma Records)

Οι Empty Frame κλείνουν σχεδόν είκοσι χρόνια παρουσίας στην υπόγεια ελληνική σκηνή της εναλλακτικής ροκ μουσικής με την κυκλοφορία του τέταρτου fulllength άλμπουμ, Underdogs.

Το συγκρότημα ξεκίνησε τη δισκογραφική πορεία του με το They Think We Are Eskimos του 2011, ένα γλυκό, μελαγχολικό και ξεχωριστό indie άλμπουμ που είχαμε την τύχη να δούμε να κυκλοφορεί σε ειδική έκδοση βινυλίου, στα δέκατα γενέθλιά του. Η επετειακή αυτή κυκλοφορία ήταν η πρώτη συνεργασία των Empty Frame με την Coma Records, η οποία ανέλαβε επίσης τη νέα δουλειά τους.

Από τη σύνθεση εκείνου του ντεμπούτου έχουν μείνει στο μπάσο και τη φωνή ο Παναγιώτης Φέτσης, ο Χρήστος Καλλιμάνης στις κιθάρες και ο Μπάμπης Βασιλειάδης στα τύμπανα. Στο πέρασμα των ετών δεν υπήρξαν πολλές αλλαγές στα μέλη του συγκροτήματος αφού επικρατούσε πάντα ένα ισορροπημένο δέσιμο ανάμεσά τους κι έτσι δεν άλλαξαν πολλά ούτε στη μουσική τους, με αποτέλεσμα η διάθεση για πειραματισμό να μην έχει ποτέ αλλοιώσει την υπέροχη, χαρακτηριστική μελωδικότητά τους.

Γενικά, στην όλη διαδρομή τους μέχρι σήμερα, το ύφος των Empty Frame υπήρξε ένα κράμα του αστικού ήχου ενός ιδιαίτερου alternative postrock και μιας αιθέριας, πειραγμένης παράλλαξης της americana. Το βιολί και το τσέλο αποτελούσαν ανέκαθεν βασικά όργανα στο σχήμα και αυτό δεν άλλαξε σε κανένα από τα άλμπουμ τους – στο Underdogs τα ακούμε από παλιούς γνώριμους, τον Νίκο Σολωμό και την Καίτη Πάντζαρη, η οποία συμμετέχει και στα φωνητικά.

Η ταυτότητα των Empty Frame δεν είναι εύκολη για κατηγοριοποίηση. Κι αυτό από μόνο του είναι μια σπουδαία επιτυχία του συγκροτήματος, καθώς από τη μία είναι μια μπάντα με διακριτό και αναγνωρίσιμο ήχο κι από την άλλη, δεν έχουν κλειστεί σε στεγανά που φυλακίζουν την έμπνευση και την εκφραστικότητά τους.

Η διαφορά στο Underdogs είναι ότι το εναλλακτικό, ψυχεδελικό υπόστρωμα των συνθέσεων ενισχύεται με κάποιες πιο σκληρές εκφάνσεις. Η συνολική ατμόσφαιρα του άλμπουμ δεν απέχει από προηγούμενες κυκλοφορίες, απλώς έχει γίνει πιο σκοτεινή, με πιο ογκώδη και πιο βραχνό ηλεκτρισμό.

Αν αυτό είναι το γύρισμα μιας σελίδας για το ξεκίνημα μιας εποχής των Empty Frame με βαρύτερο ήχο, το καλοδεχόμαστε γιατί είναι, πραγματικά, πολλά υποσχόμενο!

Το Underdogs αποτελεί ένα καλοδουλεμένο και εξαιρετικά προσεγμένο σύνολο από μουσικές αφηγήσεις ιστοριών, με κοινή θεματολογία τον αγώνα των από κάτω, ώστε να ανέλθουν σε μια πιο ανεχτή, πιο αληθινή, πιο ανθρώπινη και όμορφη ζωή. Είναι αγώνας συνυφασμένος με τον πόνο αλλά και με τα όνειρα. Και κάτι που κάνει το άλμπουμ να δονείται από αμεσότητα, είναι το γεγονός ότι από κάτω μπορεί να βρεθεί ο καθένας μας – οι δαίμονες κι οι δυνάστες, μέσα κι έξω μας, είναι δυστυχώς πολλοί κι ισχυροί, άρα το ίδιο και ακόμη περισσότερο ισχυροί πρέπει να αποδειχθούμε κι εμείς, αν θέλουμε να τους αντιμετωπίσουμε.

Στο νέο δίσκο τους, λοιπόν, οι Empty Frame μάς δείχνουν τον δρόμο για λίγο ψηλότερα κι εμείς σάς προτρέπουμε ολόψυχα να τον ακολουθήσετε!

Το Underdogs έχει κυκλοφορήσει ψηφιακά, σε βινύλιο και σε CD, από 1η Μαρτίου.