19 Μαΐου 2024
Reviews

Deviser – Evil Summons Evil (Hammerheart Records)

Αν πρέπει να μιλήσουμε για μια πραγματικά σημαντική δισκογραφική επιστροφή για το ελληνικό black metal, τότε το τελευταίο άλμπουμ των Deviser είναι αυτό στο οποίο πρέπει να στραφούμε εξ ολοκλήρου.

Έχουν περάσει 12 χρόνια από το “Seasons of Darkness” και από τότε έχουμε να δούμε κάποιο Deviser full length. O.k., εξαιρούμε το “Howling Flames” EP που κυκλοφόρησε το 2017, αλλά και πάλι ο καιρός που πέρασε ήταν πολύς.

Ε, λοιπόν η αναμονή άξιζε οφείλω να ομολογήσω, γιατί το “Evil Summons Evil” είναι ένα κατασκότεινο αριστούργημα που φέρνει στο προσκήνιο τον κλασσικό Deviser ήχο, ενώ ταυτόχρονα ακούγεται μέσα στην εποχή του, τόσο σε επίπεδο συνολικής ατμόσφαιρας, όσο και σε επίπεδο παραγωγής.

Στο νέο άλμπουμ η μπάντα βγάζει και πάλι μπροστά όλα εκείνα τα στοιχεία που σφράγισαν την κλασσική τους 90’ς περίοδο. Έχουμε δηλαδή την αναγνωρίσιμη Deviser riff-ολογία που παντρεύει black με heavy φόρμες, έχουμε τα απόκοσμα πλήκτρα και τα χαοτικά φωνητικά, όλα αυτά όμως είναι δοσμένα μέσα από ένα σύγχρονο πρίσμα.

Η χθόνια και ζοφερή ατμόσφαιρα του άλμπουμ είναι το μεγάλο του ατού. Η ποικιλία στα κιθαριστικά θέματα, οι εναλλαγές ρυθμών και αυτή η αίσθηση απόκοσμης μελωδικότητας που χαρακτηρίζει το σύνολο του υλικού, ανεβάζουν τον δίσκο σε κορυφαία επίπεδα.

Έχει επίσης γίνει σωστή και προσεκτική δουλειά στην παραγωγή, η οποία βοηθάει τα μέγιστα ώστε τα τραγούδια να δείξουν τη δυναμική τους.

Εξαιρετικό άλμπουμ εν κατακλείδι. Από μένα μια ένσταση μόνο: Δεν είναι ανάγκη να περιμένουμε αλλά δέκα και βάλε χρόνια για το επόμενο Deviser άλμπουμ.