25 Ιουνίου 2024
Reviews

Deceptor – Deceptor (Independent)

Έχουμε εδώ επίσημη bandcamp κυκλοφορία που περιέχει υλικό των θρυλικών Deceptor από την Θεσσαλονίκη. Δεν θα ήταν υπερβολή να γράψω ότι οι Deceptor είναι χωρίς αμφιβολία μια από τις δυναμικότερες μπάντες στον χάρτη της Ελληνικής σκηνής. Η πορεία τους σύντομη (1988-1992) αλλά τα δείγματα γραφής που άφησαν λάμπουν σαν χρυσάφι. Η φωνή του John K. είναι κυριολεκτικά από άλλο πλανήτη ενώ τα κομμάτια της μπάντας είναι πραγματικά αριστουργήματα παντρεύοντας το power, το progressive και το κλασσικό heavy metal. Θα μπορούσαμε να γράψουμε ολόκληρο βιβλίο για τους Decepror μα για την ώρα θα σταθούμε στο συγκεκριμένο release που καλύπτει την πρώτη περίοδο και το πρώτο line up της μπάντας. Θα ξεκινήσω με μια σημαντική σημείωση των ίδιων των Deceptor.

“Ήρθε η στιγμή της κυκλοφορίας του remastered digital album των Deceptor! Περιλαμβάνει ακυκλοφόρητα studio και Live κομμάτια και όσα εμπεριέχονται στο demotape 1989. Αυτή είναι η μοναδική επίσημη κυκλοφορία της μπάντας. Οτιδήποτε άλλο κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή είναι χωρίς τη συναίνεση των Deceptor.

Αποφασίσαμε επίσης να συνεισφέρουμε στο έργο του συλλόγου γονέων παιδιών με νεοπλασματικές ασθένειες “Λάμψη” προσφέροντας ένα ποσό από κάθε αγορά του ψηφιακού άλμπουμ μας.”

Ας δούμε λοιπόν τι περιέχει το ομώνυμο release του 2024:

1. Τι demo του 1989.

Για το demo 1989 τι να γράψω τώρα. Στα 5 κορυφαία demos που έχουν βγει από Ελλάδα. Ηχογραφημένο στο Rock Sound studio του Παντελή Δεληγιαννίδη. Τα μισά κομμάτια τα έκανε παραγωγή ο Παντελής Δεληγιανίδης και τα άλλα ο Δημήτρης Σταρόβας. Όσοι έχετε το demo θα προσέξετε πως στο παρών release στο bandcamp η μπάντα έχει παραλείψει το instrumental “Winner in the Battle for Nothing” που στην ουσία ήταν εισαγωγή για το “The War that two Persons Make”.

2. Τα 3 ακυκλοφόρητα κομμάτια που θα έβγαιναν σε demo το 1991.

Είναι ηχογραφημένα στο Sierra Studio στην Αθήνα σε μόλις μια μέρα (!) στα τέλη του 1990. Τα κομμάτια είναι τα εξής: “Damned Angel”, “White Fatal Lady” και “I Can Feel The Power”. Θα γίνονταν και δεύτερο session στο Sierra όπου θα έγραφαν και το “Second Sun” -το αγαπημένο μου Deceptor κομμάτι- και το “There is a Way” και θα έκαναν και περαιτέρω processing (μίξη και master προφανώς) για τα τρία κομμάτια που πρόλαβαν να ηχογραφήσουν, μα δυστυχώς το δεύτερο session δεν έγινε ποτέ.

3. Live υλικό.

Το live είναι από την πρώτη εμφάνιση τους στο διήμερο της Molon Lave στην Αθήνα. Στο πρώτο διήμερο που είχαν λάβει μέρος το 1990 (Ρόδον, Αθήνα, 9-11-1990).

Σύνθεση demo 1989, live 1990 και ακυκλοφόρητων ηχογραφήσεων 1990:

John K. – Φωνή / Πλήκτρα
Γιάννης Καλαμποκίδης – Κιθάρες
Δημήτρης Αστεριάδης – Κιθάρες
Κώστας Ραγκαζάς – Μπάσο
Θάνος Σαρκετζής – Τυμπανα

Καλαμποκίδης και Αστεριάδης ήταν ξαδέρφια. Έφυγαν από τη μπάντα τον Ιούνη του 1991. Από εκεί αρχίζει η δεύτερη και τελευταία περίοδος των Deceptor με άλλη σύνθεση και κάποιες ηχογραφήσεις.