19 Μαΐου 2024
Reviews

Stigma – Stigma (Independent)

Αργόσυρτο, μελαγχολικό και βαθιά εσωστρεφές το black metal που παρουσιάζουν οι Stigma στο ομώνυμο EP τους.

Οι ρίζες του πηγαίνουν πίσω στους μυστικούς κήπους των Agalloch -και της πρώτης περιόδου αλλά και της μετέπειτα πορείας-, μα η αύρα του είναι ποτισμένη με τις μινιμαλιστικές αποχρώσεις μελωδικότητας που αγαπήσαμε σε συγκροτήματα όπως οι Alcest.

Το ακουστικό πρελούδιο του “Scorched Earth” μόνο ως θαυμάσιο θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω, σε παίρνει από το χέρι και σε οδηγεί στο βύθισμα του τραγουδιού.

Θα ακούσουμε και άλλα ακουστικά/clean guitar parts μέσα στα κομμάτια, parts που γίνονται βάσεις για τα επαναλαμβανόμενα post μοτίβα στα οποία μας πηγαίνει η μουσική -το εναρκτήριο “Lamentation” είναι ένα καλό παράδειγμα-. Ένα γλυκό ντελίριο υπνωτικής αρμονίας.

Σε πρώτη φάση τα φωνητικά θα σας εκπλήξουν. Και είναι γεγονός πως η σπηλαιώδης και απόκοσμη υφή τους δημιουργεί μια πρώτη εντύπωση πλήρους αντίθεσης με την μουσικότητα που δεσπόζει μέσα σε κάθε κομμάτι. Ύστερα όμως από μερικές ακροάσεις, θα διαπιστώσουμε πως τα φωνητικά αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του συνόλου, βυθισμένα και αυτά στην δίνη που δημιουργεί η μουσική. Χρειάζεται απλά λίγος χρόνος για να αντιληφθούμε πως ο σκοπός τους δεν είναι η κυριαρχία, ο σκοπός τους είναι να δημιουργήσουν μια απόκοσμη ηχώ που παίζει το ρόλο του κομιστή ενός μυστικού μηνύματος σε κάθε κομμάτι. Οργή και θλίψη που χάνονται στα βάθη του πάντοτε.

Υπάρχουν και δύο αμιγώς ακουστικά κομμάτια –“As the Clouds Gather” και “Leaves of Sorrow”– που δένουν αρμονικότατα με το συνολικό ηχητικό πορτραίτο που θα συναντήσουμε εδώ. Ακούστε ολόκληρο το EP και θα καταλάβετε και τη δυναμική τους και τον σκοπό παρουσίας τους στο σύνολο.

Το λάτρεψα το EP και σας το συστήνω ανεπιφύλακτα, όπως και το προηγούμενο “Oblivion” demo τους (που διαφέρει όμως αρκετά υφολογικά από το EP, οπότε δεσμεύομαι να γράψω κάποια στιγμή στα extras γι’ αυτό, ώστε να το αναλύσουμε όπως πρέπει). Περιμένω με λαχτάρα ένα full length.