4ο album για τους Skeptical Minds 8 χρόνια μετά την κυκλοφορία του πολύ καλού “Omega Thanatos” πίσω στο 2015, το οποίο αποτέλεσε εφαλτήριο για μια τριλογία, τις οποίας το Kharon αποτελεί το δεύτερο της μέρος.
Θεματικά σύμφωνα με την μπάντα έχουμε την συνέχεια των γεγονότων από το προηγπύμενο δίσκο (ακολουθούν spoilers οπότε όσοι δεν είστε περίεργοι να μάθετε το concept προσπεράστε στην επόμενη παράγραφο). Το “Omega Thanatos” τελειώνει με την ηρωίδα να πεθαίνει στο κρεβάτι ενός νοσοκομείου. Το άλμπουμ ξεκινά με το “Awakening” στο οποίο ξυπνάει και σύντομα αντιλαμβάνεται ότι είναι νεκρή. Θα ταξιδέψει λοιπόν στον άλλο κόσμο και θα συναντήσει έναν «γέρο» (“Old Man”). O γέρος είναι ο Kharon που κυβερνά τον κόσμο ανάμεσα στον κόσμο μας και το βασίλειο των νεκρών, όπου ζει ο Θάνατος. Η ιστορία θα ολοκληρωθεί στο επόμενο 5ο album της μπάντας το οποίο θα κλείσει την τριλογία των “Omega Thanatos” και “Kharon” με την πλοκή να εξελείσσεται στον κόσμο των των νεκρών..
Με τον Μιχάλη Στιακάκη μόνο εναπομείναντα από τα ιδρυτικά μέλη, έδρα το Βέλγιο και πολύ-ευρωπαϊκό line up, οι gothic metallers μας παραδίδουν ένα τέταρτο, χαρισματικό άλμπουμ. Τα μελωδικά στοιχεία έχουν έντονη παρουσία εδώ, κυρίως μέσα από τις γραμμές της αιθέριας φωνής της Karolina Pacan που ερμηνεύει με την ιδιαίτερη χροιά της, πάνω σε ένα ατμοσφαιρικό αλλά και με πολλά industrial στοιχεία μουσικό development, τις 11 συνθέσεις του full length..
Ο δίσκος ακολουθεί μία ισορροπημένη low profile προσέγγιση, υπό την έννοια ότι λείπουν τα πολλά ξεσπάσματα και οι εντάσεις με εξαίρεση ίσως τα “The Key” και “Rebels”. Οι συνθέσεις κρύβουν πολύ όμορφες ιδέες, οι οποίες όμως δεν χαρίζονται εύκολα στον ακροατή, αλλά απαιτούν να επενδύσει σε χρόνο και ακροάσεις ώστε να τις ανακαλύψει και να τις απολαύσει.
Οι κιθάρες, ως επί το πλείστω είναι κοφτές, υιοθετώντας πολλές φορές μια πιο βιομηχανοποιημένη χροιά, ενώ σε διάφορα σημεία ενσωματώνονται samples τα οποία χρωματίζουν και δίνουν βάθος στις συνθέσεις. Ξεχώρισα την πιο σκληρή στιγμή του το “War Is Coming”.
Την παραγωγή, ηχογράφηση και μίξη έχει αναλάβει ο Φώτης Μπενάρδο, ενώ το master επιμελήθηκε ο Γιώργος Νεράντζης. Το υπέροχο cover είναι μια δημιουργία του Alain Poncelet και εδώ θέλω να προσθέσω ότι το όλο concept συνοδεύεται από ένα comic με την οπτικοποίηση της ιστορίας.
Γενικά, μπορώ να πω ότι το album με κέρδισε ακρόαση με την ακρόαση. Πρόκειται για μια πολύ όμορφη δουλειά με προοδευτικές ιδέες.