29 Μαΐου 2024
Reviews

Silkof Grove – Death Construction (Alcyone Records)

Silkof Grove είναι το όνομα που επέλεξε ο Σοφοκλής Καρατζόγλου για να εκφράσει τις καλλιτεχνικές του ανησυχίες μέσα από τον ακραίο ήχο. Διαβάζοντας ότι το “Death Construction” αποτελεί ένα melodic death metal album με αναφορές στον πνευματισμό, τον διαλογισμό, την ανατολίτικη φιλοσοφία καθώς και την προσπάθεια να ερμηνευτεί η ανθρώπινη φύση ως ψυχή και πνεύμα παρά ως φθαρτή, θνητή ύλη, ένιωσα μια μεγάλη περιέργεια για το πως θα μπορέσει να διατηρηθούν στο album οι ισορροπίες μεταξύ της ηχητικής ταυτότητας του ιδιώματος με την όλη νηφαλιότητα και απόλυτη ηρεμία που χαρακτηρίζουν αυτές τις πρακτικές και φιλοσοφίες.

Μετά από πολλές ακροάσεις μπορώ να πω ότι το εγχείρημα στέφθηκε με επιτυχία αφού από την μία το album δεν στερείται δυναμικής, από την άλλη, η απόδοση των τραγουδιών δεν συνοδεύεται από την συνηθισμένη οργή που ακολουθεί το ιδίωμά, αλλά εκπέμπει μια εσωτερική στοχαστική χροιά. Το album αποτελείται από 6 συνθέσεις με συνολική διάρκεια 37 λεπτών.

Το ύφος του, αποτελείται από έναν συνδυασμό δυναμικών σημείων, τα οποία διακόπτονται από μελωδικά περάσματα ή ακόμη και ακουστικά μέρη. Σε πολλά σημεία δε, τα φωνητικά γλυκαίνουν αρκετά ώστε να αγγίζουν τα καθαρά. Ακόμη ένα σημείο που μου τράβηξε το ενδιαφέρον είναι τα solos και leads που υπάρχουν. Άλλο δυνατό σημείο, κατά την άποψη μου, είναι οι στίχοι που ντύνουν τα κομμάτια. Πέρα από τα φιλοσοφικά, υπαρξιακά αλλά και οικολογικά μηνύματα που πρεσβεύουν, είναι πολύ όμορφα στιχοθετημένοι με αρκετά όμορφο λεξιλόγιο.

Στο album συναντάμε και μία συνεργασία στο κομμάτι “Death Construction” στο οποίο συμμετέχει στα φωνητικά ο Νικόλαος Ντάγκας γνωστός από το προσωπικό του σχήμα Constructivist. Επίσης, στο τραγούδι υπό τον τίτλο “Basic Instructions” ακούμε κάποιες ρίμες από την φιλοσοφικό έργο του Ινδού Jiddu Krishnamurti ο οποίος ήταν φιλόσοφος, ομιλητής, συγγραφέας και πνευματικός καθοδηγητής, ο οποίος εικάζω ότι αποτέλεσε και πηγή έμπνευσης για τον δημιουργό το δίσκου. Τέλος, θέλω να κάνω μια μικρή αναφορά στο κομμάτι που κλείνει το album το   “Destined to Decay” το οποίο αποτελεί ένα 10λεπτο αριστουργηματικό τραγούδι με αρκετές εναλλαγές στον ρυθμό, υπέροχες μελωδίες και φωνητικά που πότε σκληραίνουν, πότε ηρεμούν.

Την μίξη και το master έχει επιμεληθεί το ίδιο το συγκρότημα, ενώ το εξώφυλλο είναι μια δημιουργία του Isenblot.

Γενικά, μπορώ να πω ότι έχουμε ένα πολύ όμορφο και δυνατό album με πολύ δυνατές θεματικές.