19 Μαΐου 2024
Extras

Sakis Tolis, 613, Crossover @ Misirlou Live Stage, Ξάνθη 06/04/2024

Σάββατο 6 Απριλίου και με σύμμαχο τον καλό καιρό βρεθήκαμε από νωρίς στην πανέμορφη Ξάνθη, για να απολαύσουμε τις ομορφιές της και να κοπανηθούμε υπό τους ήχους του ηγέτη των Rotting Christ και μιας από τις πιο εμβληματικές μορφές του ακραίου ήχου, του Σάκη Τόλη. Λίγο πριν τις 20:00 βρισκόμασταν έξω από τον νεοσύστατο χώρου του Misirlou Live Stage, ανυπομονώντας να ξεκινήσει το live.

Λίγο λεπτά μετά, οι πόρτες άνοιξαν και βρεθήκαμε σε έναν υπέροχο χώρο, ευρύχωρο με μία αρκετά μεγάλη σκηνή, ικανό να φιλοξενήσει μεγάλα live! Τακτοποιηθήκαμε και αναμέναμε την έναρξη.

Λίγο πριν τις 21:00 στην σκηνή βρέθηκαν οι Crossover, οι οποίοι θα έδιναν ένα ακουστικό performance και η περιέργεια μου ήταν μεγάλη για το πως θα μπορούσε το black metal τους να αποδοθεί ακουστικά!  Αυτό που ακολούθησε λοιπόν ήταν πραγματικά κάτι το μοναδικό!  Η μπάντα προσάρμοσε υπέροχα τον ήχο της σε ακουστικές φόρμες, μετουσιώνοντας το ακραίο στυλ της σε μυσταγωγική ελεγεία! Το όλο αποτέλεσμα εκτός από καλαίσθητο, είχε μια avant-garde αύρα, στην οποία φυσικά βοήθησε και το σκηνικό με τα κεριά αλλά και η ενδυμασία με την οποία επέλεξε η μπάντα να βγει στην σκηνή. Δεν δίστασαν μάλιστα να παρουσιάσουν σε ακουστική μορφή ένα τραγούδι από τον επερχόμενο νέο δίσκο τους υπό τον τίτλο “Miserere”. Μια υποδειγματική και ξεχωριστή εμφάνιση!

Για τη συνέχεια είχαμε την παρθενική εμφάνιση των 613. Μιας τοπικής μπάντας που θα έκανε την πρώτη επίσημη εμφάνισή της στο σανίδι! Η μπάντα λοιπόν έπιασε από τα μαλλιά την ευκαιρία που της δόθηκε και παρουσιάστηκε τσαμπουκαλεμένη, παίζοντας ένα black/death με αρκετά στοιχεία thrash. Στην μισή και κάτι ώρα που παίξανε πραγματικά είχαν μια πάρα πολύ δυνατή απόδοση, συνδυάζοντας δικά τους τραγούδια με διασκευές. Οι 613 ίδρωσαν την φανέλα κεντρίζοντας το ενδιαφέρον του κοινού, το οποίο φάνηκε να ξέρει και κάποια τραγούδια, ενώ αρκετά ήταν και τα t-shirts με το λογότυπο της μπάντας που κυκλοφορούσαν στο venue. Δεν ήταν λίγες οι φορές που ο κόσμος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά τους για ανελέητο κοπάνημα! Εξαιρετική και πολλά υποσχόμενη η πρώτη τους εμφάνιση! Μας γέμισε προσδοκίες για μια ακόμη καλύτερη συνέχεια.

Η ώρα είχε πάει 23:00 όταν ο εισαγωγή το “My Salvation” ήχησε και αποτέλεσε το εφαλτήριο κάλεσμα για ένα μοναδικό ταξίδι μέσω της μουσικής ενός τεράστιου καλλιτέχνη. Ο Σάκης Τόλης, μην έχοντας ακόμη συνέλθει από το jet lag της αμερικάνικης περιοδείας, πατάει σανίδι και μας απογειώνει. Παίζοντας σχεδόν όλο τον προσωπικό του δίσκο, ο οποίος αποδίδεται υπέροχα ζωντανά, για περίπου μια ώρα και ένα τέταρτο ταρακούνησε συθέμελα την Ξάνθη. Φυσικά αρωγός αποτέλεσε και το σχήμα σπουδαίων και καταξιωμένων μουσικών που τον συντροφεύουν σε αυτό το ταξίδι.

Ο κόσμος από κάτω απολάμβανε τα κομμάτια τραγουδώντας τους στοίχους. “Live With Passion (Dy With Honor)” και το “Nocturnal Hecate” των Δαιμόνια Νύμφη έκλεισαν το σετ των προσωπικών του τραγουδιών, για να ακολουθήσουν κάποια τραγούδια των Rotting Christ αλλά και ένα των Thou Art Lord.

Από αυτά ο μεγάλος χαμός έγινε στα “Pir Threontai” και “Holy Mountain”, ενώ στο encore έγινε και ένα moshpit με όμορφο ταβερνόξυλο υπό τους ήχους του “Black Halo” των Thou Art Lord. Η συναυλία  έκλεισε με το “Non Serviam”, όπου η μπάντα αποθεώθηκε! Γενικά μπορώ να πω ότι ο Σάκης ήταν ιδιαίτερα κεφάτος και πολύ επικοινωνιακός με το κοινό, μάλιστα μετά το τέλος, παρά την κούραση, βγήκε φωτογραφίες και μίλησε με πάρα πολύ κόσμο. Για την μπάντα που τον πλαισίωνε τί να πω; Μιλάμε για μουσικούς καταξιωμένους, οι οποίοι έπιασαν πάρα πολύ υψηλή απόδοση.

Αυτό ήταν το χρονικό της εμφάνισης του Σάκη Τόλη στην Ξάνθη. Μας χάρισε μια βραδιά που θα μας μείνει αξέχαστη!