23 Μαΐου 2024
Reviews

Powerstorm – Act II (Independent)

Οι Powerstorm από το Άργος, που εδώ και πολλά χρόνια είναι το προσωπικό σχήμα του Κώστα Φαλιέρου, ο οποίος γράφει όλο το υλικό, παίζει όλα τα όργανα και τραγουδά, επιστρέφουν με δεύτερο full length άλμπουμ.

Το σχήμα ξεκίνησε σαν full band και οι παλιότεροι σίγουρα θα θυμούνται το κλασσικό “Imprisoned” ντεμπούτο demo του 1997, το οποίο ήταν το πρώτο βήμα στην πορεία των κυκλοφοριών της μπάντας, που μετρά άλλα δύο demos, ένα single και ένα full length.

Ο ήχος του “Act II” παραμένει στα κλασσικά Powerstorm μοτίβα. Συνδυάζει δηλαδή το κλασσικό heavy metal με το power metal και της αμερικανικής και της ευρωπαϊκής σχολής. Το δυνατό στοιχείο εδώ είναι το songwriting μιας και για να το θέσω απλά και λαϊκά ο Φαλιέρος έχει τον τρόπο να γράφει κομματάρες.

Ok, το songwriting είναι ίσως ο σημαντικότερος παράγοντας για ένα καλό άλμπουμ και είναι και το βασικό starting point. Από εκεί και πέρα όμως τί γίνεται; Από εκεί και πέρα χρειάζεται αφομοίωση επιρροών, σαφής στόχος για την αισθητική του υλικού ενός δίσκου και σκληρή δουλειά σε πολλούς τομείς. Από την σύνθεση μέχρι την παραγωγή. Όλα τα check boxes σε όλα τα παραπάνω ζητήματα είναι τσεκαρισμένα στην περίπτωση του “Act II”.

Καταρχήν υπάρχει σοβαρή σπουδή και τέλειος συνδυασμός επιρροών και τάσεων σε κάθε κομμάτι του άλμπουμ. Από κλασσικό heavy metal που μας πάει στα ελληνικά 80’s -τυχαία η διασκευή στο “Evil Thoughts Around” των Spitfire; Δε νομίζω.-, μέχρι ξεκάθαρο US metal riffing αλλά και up tempo θέματα που μας πάνε καρφί Γερμανία. Υπάρχουν και κάποιες στιγμές που κοιτάνε ίσια στα μάτια και το πιο σύγχρονο heavy metal των 00’s και όλα αυτά είναι τόσο εύστοχα δοσμένα και συνδυασμένα μεταξύ τους, που πραγματικά χαίρεσαι να ακούς κάθε τραγούδι.

Επίσης να τονιστεί ότι τόσο τα lead guitar themes όσο και solos, είναι πρώτης τάξεως και χρωματίζουν άψογα το υλικό. Είναι σωστός κιθαρίστας ο Φαλιέρος, έχει προσωπικό στυλ που αναδεικνύει τα κομμάτια και τα γεμίζει με ζεστασιά και μελωδίες.

Σημειώνω πως και τα φωνητικά είναι σε υψηλό επίπεδο, με φροντισμένες μελωδίες και όχι ξεπετάγματα. Ειδικά τα ρεφρέν είναι πολύ δυνατά σε όλα τα τραγούδια και σχεδόν παντού λειτουργούν σαν trademark parts.

Πολύ σωστή δουλειά έχει γίνει και στην παραγωγή. Στιβαρότητα και διαύγεια στον ήχο. Ότι ακριβώς χρειάζεται το ύφος στο οποίο παίζουν μπάλα οι Powerstorm.

Θα κλείσω το κείμενο λέγοντας πως το πιο δυνατό χαρακτηριστικό σε αυτό το άλμπουμ είναι αυτό το νοσταλγικό vibe που έχουν όλα τα κομμάτια, θυμίζοντάς μας ένδοξες μέρες της 80’s και 90’s ελληνικής σκηνής (έγραψα κάτι ανάλογο και για το άλμπουμ των Refuser και πραγματικά χαίρομαι που συμβαίνει και στο “Act II”). Με αυτή τη παρατήρηση θα κλείσω το κείμενο, σημειώνοντας πως ο δίσκος αξίζει να τσεκαριστεί άμεσα από όσους ψάχνουν για καλό και εμπνευσμένο heavy metal.