17 Ιουνίου 2024
Reviews

Miss Trichromi – Polydroso O.S.T. (Veego Records)

Κυκλοφόρησε προχθές το τελευταίο άλμπουμ από τη Δεσποινίς Τρίχρωμη (Miss Trichromi) για τη νέα ταινία Πολύδροσο του Αλέξανδρου Βούλγαρη (aka The Boy).

Το “Πολύδροσο” είναι «μια ταινία για ανθρώπους τρυφερούς σε έναν όχι τρυφερό κόσμο» με θεματικό πυρήνα τη σχέση μητέρας και κόρης και τόπο αναφοράς την ομώνυμη, δενδρόφυτη συνοικία της Αθήνας.

Η μουσική, η ενορχήστρωση και οι στίχοι του άλμπουμ ανήκουν στην Δεσποινίς Τρίχρωμη, εκτός από τα τραγούδια “Σκιά”,Το σπίτι αυτό”, “Οι μέρες μας” και “Σοφίες,” σε στίχους The Boy. Η ηχοληψία και μίξη έγινε από τον Γιώτη Παρασκευαΐδη που συμμετέχει επίσης παίζοντας κιθάρα και μπάσο και με τον οποίο η Δεσποινίς Τρίχρωμη είχε συνεργαστεί και στο προηγούμενο O.S.T. άλμπουμ της για την ταινία Winona (2020).

Οι συνθέσεις της Δεσποινίς Τρίχρωμη κουβαλούν μια παράξενη, αιθέρια γλυκύτητα με ένα χαρακτηριστικό, υποδόριο δραματικό τόνο, καταφέρνοντας να αναδείξουν τόσο την ευαισθησία και πολυμορφία της σχέσης των γυναικών της ταινίας μα και την αέναη δυναμική του ρέματος και των πεύκων, των δρόμων και των σπιτιών, ώστε τελικά να απολαμβάνουμε ένα ηχητικό ταξίδι σε ένα αδιάσπαστο διπλό επίπεδο – ανθρώπου και χώρου.

Οι μελωδίες φτιάχνουν μια αφήγηση ονειρική κι εναλλακτική μα ταυτόχρονα ρεαλιστική και αυτό συνιστά κατά τη γνώμη μου τη σπουδαία επιτυχία της μουσικής που μας χαρίζει η Δεσποινίς Τρίχρωμη, συνδυάζοντας την αμεσότητα και την ειλικρίνειά της στην τόσο ξεχωριστή ποπ ατμόσφαιρα που αποπνέει πάντα το έργο της.

Έτσι κάπως, η μουσική επένδυση της ταινίας μπορεί να αποκτήσει την ανεξαρτησία της ως ακρόαση, πέρα από τον πρώτιστο σκοπό της συνύπαρξης με την εικόνα.

Το άλμπουμ περιέχει δώδεκα τραγούδια και έχει ήδη προταθεί για το βραβείο καλύτερης πρωτότυπης μουσικής στα κινηματογραφικά βραβεία IRIS μαζί με άλλες 6 υποψηφιότητες της ταινίας – κυκλοφορεί σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες αλλά και σε βινύλιο από τη Veego Records.