23 Μαΐου 2024
Reviews

Lunar Spells – Sacraments of Necromantical Empires (Northern Silence Productions)

Αν γουστάρω κάτι στη νέα γενιά black metal συγκροτημάτων στην Ελλάδα, είναι το δίπτυχο επαγγελματική αντιμετώπιση -με την έννοια της αξιοπρεπούς παρουσίασης του εκάστοτε υλικού- και μουσική κατάρτιση. Και ειδικά το τελευταίο, περί μουσικής κατάρτισης, είναι και το ουσιαστικό κομμάτι που διαφοροποιεί τις γενιές των συγκροτημάτων, τουλάχιστον σε ένα σημαντικό ποσοστό των περιπτώσεων. Ναι, δεν λέω, πάντα είχαμε μουσικάρες, αλλά οι νέοι μουσικοί και πάντα αναλογικά με το παρελθόν, είναι πλέον κατά πλειοψηφία πιο διαβασμένοι και πιο καλά μελετημένοι, ενώ δεν σταματούν να μελετούν και να εξελίσσονται, όποιο level κι αν αγγίξουν και αυτό από μόνο του μόνο σεβασμό μπορεί να προσδώσει.

Οι Lunar Spells είναι μία από αυτές τις περιπτώσεις μουσικών συνόλων και σίγουρα μονάχα τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι με κάθε τους κυκλοφορία η δημοφιλία τους αυξάνεται στην Ευρώπη. Με ζωντανές εμφανίσεις στην Γερμανία και ενδιαφέρον για ακόμα περισσότερες, με ένα πρόσφατο Split με τους Order of Nosferat και μ’ ένα δισκογραφικό συμβόλαιο με την Northern Silence Production, η μπάντα έπρεπε να κάνει το επόμενο βήμα της προσεκτικά και με την δέουσα σοβαρότητα. Και το έκανε… Και τα κατάφερε με την τρίτη ολοκληρωμένη κυκλοφορία τους, η οποία κάνει σήμερα -1η του Μάρτη- πρεμιέρα με τίτλο “Sacraments of Necromantical Empires”.

Έξι συνθέσεις, συνολικής διάρκειας 36 περίπου λεπτών, τρεις από κάθε πλευρά του 12” vinyl, αρχέγονων μαυρομεταλλικών ενστίκτων, όπως αρκιβώς τα ρίζωσε η σκανδιναβική old school σκηνή και μετεξέλιξε η Γερμανο-Φινλανδική σχολή των 00’s. Έξι διχορδικές συνθέσεις, απίστευτου λυρισμού και μελωδίας, σε minimal γραμμές, με ένα ακρογωνιαίο rythm section και ένα λαρύγγι που δεν τραγουδάει, αλλά ερμηνεύει -εάν με εννοείται-, καταφέρνοντας να ενεργοποιήσει ως δέκτη τον ακροατή και εν τέλει να του μεταδώσει το νόημα των στίχων, όπως αυτοί προέκυψαν από την μελέτη της σκοτεινής πλευράς.

Έξι συνθέσεις και θέλω να σταθώ σε αυτό, οι οποίες εν τέλει αναδεικνύονται και δεν θάβονται, από την παραγωγή, γιατί κι αυτό μετράει. Βέβαια, για να συμβεί αυτό, αρκούν δύο πράγματα, η μουσική κατάρτιση -για την οποία γράφαμε παραπάνω- κι ένας άνθρωπος πίσω από τα κανάλια της κονσόλας που να διαθέτει αισθητική και ταυτόχρονα να γνωρίζει ακριβώς τί πρέπει να κάνει. Γιατί και αξίζει να τα λέμε αυτά, για να πετύχεις ευκρίνεια στην raw αισθητική χρειάζεται μαγκιά! Όσο, τέλος, για το εξώφυλλο… Ακόμα ταξιδεύω και χαζεύοντάς το θα συνεχίσω να τους απολαμβάνω κι αυτό το κέρδισε με το σπαθί του ο δημιουργός.

Κατά την ταπεινή προσωπική μου άποψη, το “Sacraments of Necromantical Empires” επειδή ακριβώς αποτελεί μια δυνατή κυκλοφορία για το είδος, θα πρέπει να θεωρείται και είναι, μία πάρα πολύ δυνατή κυκλοφορία για την ελληνική σκηνή, στην βάση της οποίας και στο συγκεκριμένο υποείδος, το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν αρχίσει να δημιουργούνται πάρα πολλά συγκροτήματα, τα οποία μέσα από την στήλη θα προσπαθήσουμε να ανακαλύψουμε όλοι μαζί. Και για να επιστρέψω στους Lunar Spells, στους οποίους ευχόμαστε πραγματικά καλή επιτυχία, μιας και η παρουσίασής μας συμπίπτει με την ημερομηνία κυκλοφορίας τους, είτε ακούτε black metal, είτε όχι, είναι ένας δίσκος που θα πρέπει να τσεκάρετε, όχι σήμερα, ούτε, αύριο, αλλά τώρα!