29 Μαΐου 2024
Reviews

Inhibitions – Iskald sjel (Independent)

Οι Inhibitions δεν είναι κανένα τυχαίο γκρουπάκι της σειράς. Μια ματιά στο line up τους θα σας αποκαλύψει τα δεκάδες χιλιόμετρα που έχουν διανύσει τα μέλη του σχήματος στο εγχώριο extreme metal. Την παραπάνω αναφορά την κάνω για να τονίσω την συνειδητότητα της μπάντας ως προς αυτό που κάνει και την εμπειρία που κουβαλούν στις πλάτες τους. Και εδώ μπορώ να προσθέσω πως και το ίδιο το σχήμα δεν έχει και μικρή δισκογραφία, οπότε ναι, καλά μαντέψατε, έχουμε κι άλλα χιλιόμετρα.

Με τις προσδοκίες να είναι αρκετά ψηλές εξαιτίας του background που μόλις ανέλυσα, το άλμπουμ πήρε πολλές ακροάσεις. Και μπορώ να πω πως το υλικό με κέρδισε και μάλιστα από πολύ νωρίς.

Το black metal τους είναι ψυχρό, βαμμένο με τα χρώματα του σκοταδιού και προικισμένο με αρκετή μελωδία, τόσο ώστε να μην αλλοιωθεί η primitive φύση του.

Θα σου φέρει στο μυαλό πολλά πράγματα, όπως για παράδειγμα τους Ulver του “Natters Madrigal” ή τους Darkthrone του “A Blaze…”. Γενικά η Νορβηγία έχει την τιμητική της εδώ, από τους Thorns μέχρι τους The Deathtrip και η ψαλίδα θα ανοίξει και άλλο και σε πιο σύγχρονες black metal τάσεις.

Αυτό είναι και το μεγάλο ενδιαφέρον του άλμπουμ, γιατί όλες οι παραπάνω επιρροές συνδυάζονται ισορροπημένα και με μεγάλη συνοχή ως προς το γενικότερο στήσιμο του κάθε κομματιού. Και ναι, εδώ αγαπητέ μου αναγνώστη φαίνονται και τα χιλιόμετρα στα οποία αναφέρθηκα πριν. Διότι όταν θέλεις να ενσωματώσεις στοιχεία των επιρροών σου σε ένα δικό σου μοτίβο σύνθεσης, το οποίο επιμένεις να κρατάς και μέσα σε μια μινιμαλιστική λογική υπό το πρίσμα του black metal, ε o.k. πρέπει να διαθέτεις εκτός από το ταλέντο και το know how. Και ναι οι Inhibitions διαθέτουν και τα δύο.

Το προηγούμενο σχόλιο περί μινιμαλισμού έχει να κάνει με το γεγονός ότι η μπάντα αποφεύγει φανφάρες και υπερβολές, σφιχτοδένοντας τις συνθέσεις της και επιμένοντας να καλλιεργεί μια υπόγεια παγωμένη μουσικότητα, ακολουθώντας τα χνάρια πραγματικά μεγάλων σχημάτων όπως οι Isvind και οι Taarenes Vaar. Θα το ξαναπώ: γενικά την έχει σπουδάσει τη Νορβηγία το σχήμα και αυτό φαίνεται.

Δεν έχω να γράψω τίποτα άλλο, το άλμπουμ περιέχει εξαιρετικό black metal και σας καλώ να το ακούσετε. Σίγουρα δε θα χάσετε.