19 Μαΐου 2024
Reviews

Flames – Resurgence (No Remorse Records)

Όταν μιλάμε για τους Flames, ουσιαστικά μιλάμε για το πρώτο καταγεγραμμένο ελληνικό μουσικό σύνολο στην ιστορία, το οποίο ασχολήθηκε με το λεγόμενο extreme metal. Ιδρυμένοι σχεδόν ταυτόχρονα με τους Kreator το 1984 και μοιραζόμενοι τις ίδιες μουσικές ανησυχίες με τα συγκροτήματα της μετέπειτα τευτονικής thrash metal -όπως επικράτησε να λέγεται- σχολής, την οποία ουσιαστικά γέννησαν οι Destuction και οι Holy Moses και συνδιαμόρφωσαν από κοινού με τους Kreator, Sodom και Tankard, οι Flames και αυτό δεν μπορεί να τους το στερήσει κανείς, είναι το συγκρότημα που έθεσε τον θεμέλιο λίθο του extreme ήχου στην χώρα μας.

Σήμερα, περισσότερο ενεργοί από ποτέ, γιορτάζοντας τα 40 τους χρόνια, ετοιμάζονται για μία σειρά από επιλεκτικά επετειακά exclusive shows σε festivals, μεταξύ των οποίων και το GRF2024, στο οποίο μάλιστα μεταξύ πολλών άλλων θα εμφανιστούν επίσης exclusive και οι τεράστιοι Destruction. Αφορμή αυτής της ενεργοποίησης του συγκροτήματος ή μάλλον αποτέλεσμα της επαναδραστηριοποίησής τους, το Resurgence άλμπουμ, το οποίο αν και κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2022, δεν θα μπορούσε να λείπει από τη στήλη των Reviews του GoldenRules.gr

Βλέπετε, όταν αποφασίσεις να επιστρέψεις στην δισκογραφία μετά από 26 ολόκληρα χρόνια, εάν σέβεσαι την ιστορία του συγκροτήματός σου, αλλά κυρίως τον ίδιο σου τον εαυτό, θα πρέπει να έχεις έναν πάρα πολύ καλό λόγο για να το κάνεις και όταν μιλάμε για συγκροτήματα, ένα πάρα πολύ δυνατό άλμπουμ. Και πράγματι, αυτό ακριβώς είναι το Resurgence. Το άλμπουμ εκείνο το οποίο θα κυκλοφορούσαν στο σήμερα οι Flames, εάν δεν είχαν μεσολαβήσει αυτά τα 26 χρόνια! Και το γεγονός ότι κατάφεραν να ακούγεται έτσι, είναι και αυτό που στην ουσία δίνει αξία σ’ αυτή καθ’ αυτή την επαναδραστηριοποίηση του συγκροτήματος.

12 συνθέσεις, συμπεριλαμβανομένου του intro, οι οποίες πραγματικά δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τις συνθέσεις των τελευταίων άλμπουμς όλων των προαναφερόμενων τιτάνων της γερμανικής thrash metal σκηνής. Με τον Nick “Yngve” Samio από την μία να κουμπώνει στο rhythm section με τον Andy Kirk, σα να έπαιζαν μαζί δεκαετίες ολάκερες και τον Chris “R.B.” Lee να έχει βρει πραγματικά το άλλο του μισό σ’ αυτό το μουσικό ταξίδι στο πρόσωπο του Thoma Trampoura, τα φωνητικά του οποίου μεταξύ άλλων αποτελούν πραγματικό σεμινάριο ορθότητας και συνάμα thrash metal αλητείας, τα κομμάτια στην εξέλιξή τους ένα προς ένα θερίζουν στο και ένα, ότι σπέρνουν στο παρά ένα, οδηγώντας την ακρόαση, ειδικά εάν έχει εμπεδωθεί και το στιχουργικό υπόβαθρο, σε επίπεδα απόλυτης ψυχικής ανακούφισης!

Στα +++ του δίσκου, που εμένα προσωπικά με χαροποίησε ιδιαίτερα, τα επιμέρους μελωδικά ηχοχρώματα, που κατά την ταπεινή προσωπική μου άποψη απογείωσαν το υλικό και σίγουρα θα συστήσουν την μπάντα σε πολύ περισσότερο κόσμο, ειδικά της νέας γενιάς.

Και πάμε τώρα στην παραγωγή του ήχου. Θεωρώ ότι η επιλογή των Bob Katsionis στην παραγωγή/μίξη και Νάσου Νομικού στο mastering, λειτούργησε έτσι όπως ακριβώς φαντάζομαι ότι στόχευε το συγκρότημα, δίνοντας στην μπάντα για πρώτη φορά στην ιστορία της μία πραγματικά αψεγάδιαστή παραγωγή, που μπορεί να σταθεί επάξια δίπλα ακόμα και στις πλέον ακριβοπληρωμένες παραγωγές του ιδιώματος. Κι επειδή τέλος η μπάντα φαίνεται ότι δεν άφησε πραγματικά τίποτα στην τύχη του, τεράστιο respect για την επιλογή του Jerry “Wyrmwalk” Hionis και την απίστευτη εξωφυλλάρα που μας χάρισε, αποτυπώνοντας στο ακέραιο το ηχητικό συμπέρασμα του δίσκου και συνάμα παντρεύοντας με τον πανέξυπνο χειρισμό της παλέτας των χρωμάτων, το ιστορικό χθες με το σήμερα του συγκροτήματος!

Συμπερασματικά, οι Flames επέστρεψαν και συνεχίζουν σα να μην πέρασε μια μέρα! Τα υπόλοιπα ζωντανά στο GRF2024, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην πόλη του Βόλου 29-31/08/2024 και θα τους απολαύσουμε ζωντανά.