19 Μαΐου 2024
Reviews

Decipher – Arcane Paths to Resurrection (Transcending Obscurity)

Οι Αθηναίοι black/deathsters Decipher επιστρέφουν τέσσερα χρόνια μετά το πολύ καλό ΕΡ του 2019 “Of Fire and Brimstone” με το ντεμπούτο άλμπουμ τους, για να δικαιώσουν όσα καλά γράφτηκαν γύρω από το όνομά τους.

Στο “Arcane Paths to Resurrection” συναντάμε 36 λεπτά καταιγιστικού black/death Metal το οποίο πότε σε κολλάει στον τοίχο με τα ανελέητα blasts του και πότε σε παρασέρνει σε απόκοσμες διαστάσεις με την απειλητική ατμόσφαιρα που δημιουργεί. Εφτά κομμάτια συνθέτουν ένα απόκοσμο κάδρο όμοιο με το απίστευτης ομορφιάς εξώφυλλο, φιλοτεχνημένο από τον Artem Grigoryev.

Από το εναρκτήριο riff του “Chants of the Unholy” οι Decipher μας δείχνουν τις διαθέσεις τους, αφού το κομμάτι χωρίς περιστροφές δίνει ένα καταιγιστικό ρυθμό, ο οποίος συνεχίζεται και στο “Lost in obscurity”, στο οποίο την μία τα τύμπανα κατεδαφίζουν τα πάντα στα χτυπήματά τους και την άλλη οι κιθάρες μας βυθίζουν σε ανίερες ατμόσφαιρες με τα leads τους. Στο “Arcane Path” έχουμε την συμμετοχή του Γιώργου Εμμανουήλ στα φωνητικά, ο οποίος έχει αναλάβει την μίξη και το master του άλμπουμ. Ένα κομμάτι μικρής διάρκειας, απογυμνωμένο από μελωδία, το οποίο αποτελεί μια απόκοσμη σκοτεινή δήλωση και μας οδηγεί στο “Enslave To Be”, άλλη μία μελωδική και μελαγχολική σύνθεση.

Ξεχωριστή μνεία στο “Altair Of The Void”, το οποίο είναι μια εννιάλεπτη σύνθεση στην οποία οι Decipher ξετυλίγουν όλα τα χαρίσματά τους. Εδώ περιέχονται το ανελέητο drumming, τα κιθαριστικά περάσματα που πότε κρατάνε τον ρυθμό, πότε οδηγούν το κομμάτι, τα αγριεμένα growls και οι σκοτεινές ατμόσφαιρες. Λάμπει, μέσα σε ένα πάρα πολύ καλό δίσκο. Το “Peanance” αποτελεί άλλη μια εξαιρετική σύνθεση που ξεκινάει ήσυχα για να κλιμακωθεί και να αγριέψει. Το άλμπουμ κλείνει με το “Sanctum Regnum”, μια εξαιρετική σύνθεση με τσαμπουκά και οργή και αυτό στα καλύτερα!

Το debut album των Decipher αποτελεί ένα εξαιρετικό μείγμα black/death που θα ικανοποιήσει στο έπακρο τους φίλους του ακραίου ήχου. Τέλος, θα μείνω στην προσεγμένη και εξαιρετικά καλαίσθητη έκδοση του CD, η οποία περιέχει μέσα αρκετά καλούδια