25 Ιουνίου 2024
Reviews

Bus The Unknown Secretary – We Are The Night (Sound Effect Records)

Ποθεί η άγρια, σκοτεινή ψυχή σου ένα ψυχεδελικό χέβυ ροκ άλμπουμ που φλερτάρει με το καλτ χωρίς να υποκρίνεται μήτε να δειλιάζει καθόλου;

Λοιπόν, θα το έχεις με τον ολοκαίνουργιο, τρίτο δίσκο των Bus The Unknown Secretary, ο οποίος θα κυκλοφορήσει στις 21 Ιουνίου από τη Sound Effect σε CD και LP.

To άλμπουμ ανοίγει με το ομότιτλο τραγούδι δίνοντας ξεκάθαρο στίγμα για το τί ακριβώς είναι το “We Are The Night”. Πρόκειται για τσαμπουκαλίδικο, αυθεντικό underground ροκ, το αλήτικο αποπαίδι των Pentagram και Witchfinder General, που μεγάλωσε ακούγοντας μαγεμένο τα τρελά παραμύθια από τους παππούδες Black Sabbath και τις φοβερές ιστορίες από τα μεγάλα ξαδέρφια Witchfynde.

Για το τί πράγμα μιλάω, οι εναρκτήριοι στίχοι το δηλώνουν απερίφραστα, σε περίπτωση που κάποιος μπορεί να μπερδευτεί:

“Here we are again my dear friend

Here we sell our souls once more again

I don’t know, Ι don’t care, Ι don’t see, Ι don’t want

No fame forevermore

Just bad reputation sex and rock roll”

Μετά το ομώνυμο ντεμπούτο του 2016 και το Never Decide του 2019, υπήρξε μια πενταετής δισκογραφική απουσία του συγκροτήματος, με μοναδική κυκλοφορία εκείνη του ψηφιακού EP “Black Magic Bus”. Ήρθε λοιπόν το πλήρωμα του χρόνου κι έχουμε την επιστροφή των Αθηναίων, μια επιστροφή που είναι παραπάνω από πετυχημένη, καθώς το “We Are The Night” είναι το καλύτερο άλμπουμ τους μέχρι στιγμής, σίγουρα το πιο στιβαρό και μεστό, με εμφανές το γεγονός πως η μπάντα, μετά τις όποιες δυσκολίες της, έχει πλέον βρει την ιδανική εκφραστικότητά της.

Τα όποια αδύναμα στοιχεία, όπως οι μέτριες stoner αναφορές, έχουν πλέον εκλείψει κι ο ήχος υπηρετεί γνήσια το proto metal και το NWOBHM από τα τέλη 70s και τις αρχές 80s. Απαλλαγμένοι από το βάρος της ταμπέλας του doom ιδιώματος που ίσως ήθελαν να προβάλλουν στις προηγούμενες δουλειές τους, οι Bus καταφέρνουν τελικά να προσφέρουν το πιο βαρύ και δυνατό από όλα τα άλμπουμ τους, σφιχτοδεμένο και καλοδουλεμένο, πιο σαφές σε χαρακτήρα και συμπαγέστερο από ό,τι έχουν ως τώρα κυκλοφορήσει.

Στο νου σου έρχονται αμέσως οι Uncle Acid & the Deadbeats. Τραγούδια όπως τα Rise of the Fallen και Rumours αποτελούν ύμνους κλασσικού, αργόσυρτου σαμπαθικού ύφους ενώ το “Ill Be Dead For You” κουβαλά μια κατοπινή Ozzy χροιά, στο στυλ των Sumerlands. Υπήρξαν στιγμές που θυμήθηκα την ιταλική σκηνή της κληρονομιάς του Paul Chain ενώ μπορεί κάποιος να διακρίνει μέχρι και την πανκ ορμή των Misfits, όπως στο Under My Skin. Τα γκάζια δεν λείπουν και η μπάντα τα σανιδώνει με τραγούδια όπως το “Somebody Spits On You” και “Amass Sympathy”.

Ο Βασίλης Πολίτης στα φωνητικά, ο Φώτης Κολοκυθάς στις κιθάρες, ο Ευθύμης Ραγκούσης στο μπάσο και ο Άρης Φασουλής στα τύμπανα, με τη συνδρομή του Γιάννη Βούλγαρη στη μίξη και παραγωγή, καταφέρνουν να προσδώσουν ένα ωμό μα υπέροχο άλμπουμ, το οποίο ηχογράφησαν μέσα σε ένα μόλις τριήμερο, ζωντανά, στο Electric Highway Studio.

Το ωραίο και τόσο ταιριαστό b-movie αισθητικής εξώφυλλο είναι από τον Νίκο Πασαλιμανιώτη.