18 Ιουλίου 2024
Reviews

Dødsferd – Wrath (Hypnotic Dirge Records / FYC Records)

Στις 10 Μαΐου κυκλοφορεί το νέο album των Dødsferd υπό τον τίτλο Wrath. Πρόκειται για το 12ο σε σειρά album και έρχεται 3 χρόνια μετά το “Diseased Remnants Of Dying World”, έχοντας μεσολαβήσει ενδιάμεσα η ακουστική συνεργασία της μπάντας με τον Sarvok στο Asphyxiating Late Night Sessions.

Ο δίσκος φέρει το όνομα του main-man και ιδρυτή της μπάντας, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την σύνθεση και τους στίχους. Το album αποτελεί επιστροφή στις βαθιές μαύρες ρίζες της μπάντας, αποτελώντας μία αδιάκοπη και ασυμβίβαστη raw black metal επίθεση. Το “Wrath” αποτελεί ένα εκρηκτικό μείγμα της ανανεωμένης ωριμότητας και αυτοπεποίθησης που έχει αποκτήσει η μπάντα μέσα από τα χρόνια πορείας στον χώρο. Σε κάθε περίπτωση ο πυρήνας του, ακολουθεί μια δομή που θα ικανοποιήσει τους σκληροπυρηνικούς οπαδούς των Dødsferd που τους ακολουθούν όλα αυτά τα χρόνια, αλλά μπορεί να γίνει εφαλτήριο για την δημιουργία μιας νέας γενιάς οπαδών.

Το album αποτελείται από 6 συνθέσεις με διάρκεια 43 λεπτά. Οι δε τυχεροί που θα σπεύσουν να προμηθευτούν την έκδοση του σε βινύλιο, θα επιβραβευτούν από ένα ακόμη τραγούδι διάρκειας 13,5 λεπτών υπό τον τίτλο “Back To My Homeland”, το οποίο διαφέρει εντελώς συνθετικά από τα υπόλοιπα τραγούδια , αφού αποτελεί μία πειραματική avant garde σύνθεση, με μια αρκετά μακροσκελή απαγγελία-κραυγή οργής στην ελληνική γλώσσα, γλαφυρή και εύστοχα τοποθετημένη για να προκαλέσει και να ξεσηκώσει. Δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς άλλωστε αφού θεματικά, το Wrath αποτελεί ένα σφοδρό κατηγορητήριο για τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες του καπιταλισμού, της πολιτικής διαφθοράς, τις οικοκτονίες και της μεγαλύτερης μάστιγας ενάντια στον ανθρώπινο πολιτισμό, τον πόλεμο.

Από το album γνωρίζαμε 2 τραγούδια, τα εξαιρετικά “Restoration of Justice” και “Spiritual Lethargy”. Ξετυλίγοντάς το κουβάρι του δίσκου και δίνοντας του συνεχώς ακούσματα, ανακάλυψα την ποιότητα που κρύβεται πίσω από τις συνθέσεις καθώς και την εξαιρετική δουλειά που έχει γίνει στις ενορχηστρώσεις. Αν και όλες οι συνθέσεις γεννούν εικόνες και συναισθήματα και κινούνται σε υψηλά επίπεδα, θα τολμήσω να ξεχωρίσω το 10λεπτο “Raging Last of Creation” αλλά και το “Decay of Sanity”.

Το album διατηρεί μεν τον raw και old school χαρακτήρα του αλλά αν διαβάζοντας την παραπάνω ορολογία περιμένετε να συναντήσετε μία Lo-Fi παραγωγή, δεν θα την βρείτε εδώ και αυτό μόνο για καλό το αναφέρω. Το υλικό ηχογραφήθηκε σε Ιεράπετρα και Αθήνα, από τα μέσα του 2020 έως το τέλος του 2022. Τα Τύμπανα ηχογραφήθηκαν στο Made In Hell Studio στην Αθήνα. Το μπάσο ηχογραφήθηκε στο Luseed Studio επίσης στην Αθήνα. Κιθάρες και φωνητικά ηχογραφήθηκαν στο Barking Dog Studio, στην Ιεράπετρα Κρήτης. Την μίξη ανέλαβε ο Γιάννης Λελεδάκης στα “the Omegha Studio”, στο Ηράκλειο και το Mastered είναι του Νάσου Νομικού στο Vu Productions Mastering Studio, στην Αθήνα.

Το “Back to My Homeland… A Beast in Calm” που θα συνοδεύσει το βινύλιο ηχογραφήθηκε, μιξαρίστηκε και έγινε mastered τις δύο τελευταίες εβδομάδες του 2023. Σε αυτό συναντάμε και τον m.Sarvok στον σχεδιασμό ήχου, το μπάσο, το βιολί, αλλά και τον προγραμματισμό των ντραμς, ενώ την μίξη ανέλαβε ο Γιώργος Λαμπράκης στο Barking Dog Studio (Ιεράπετρα, Κρήτη).

Το εξώφυλλο αποτελεί ένα έργο του Γιώργου Γύζη . Το Graphic Design / Layout πραγματοποιήθηκε από τον Νίκο Σταυριδάκη (VisionBlack).

Να σημειωθεί ότι στις ηχογραφήσεις εκτός από τον Wrath στα φωνητικά και τις κιθάρες και τον Neptune στο μπάσο συναντάμε και τον N.D. στα τύμπανα, Drumer των φοβερών Isolert.

Το άλμπουμ θα κυκλοφορήσει επίσημα σε CD και LP τον Μάιο του 2024 από τις Hypnotic Dirge Records/ Fucking Your Creation Records, όπως επίσης και σε ένα περιορισμένο αριθμό κασετών αλλά και σε ένα Digi CD Box Set, αποκλειστικά μέσω της FYC Records, μέσα στην χρονιά που διανύουμε.

Γενικά μπορώ να πω ότι έχουμε να κάνουμε με έναν δίσκο όπου πέρα από την αριστοτεχνική του μουσική αξία, διακατέχεται και από επίκαιρα και έντονα κοινωνικά και πολιτικά μηνύματα που πρέπει να μας απασχολούν όλους. Θεωρώ ότι πρόκειται για μια πάρα πολύ καλή δουλειά που θα κάνει αίσθηση.