16 Οκτωβρίου 2024
Featured Reviews

Iron Echo – Forged in Fire (Independent)

Οι Iron Echo κυκλοφόρησαν το debut album τους Forged in Fire και έχουν ήδη αρχίσει να οργώνουν τα ευρωπαϊκά venues.

Οι Γερμανοί έχουν την τύχη να έχουν στις τάξεις τους τον δικό μας Λόη Λιοτάκη (ex-Elwing) στο μπάσο, να χρωματίζει τις συνθέσεις και να χτίζει την βάση πάνω στην οποία ξεδιπλώνονται οι δυναμικές του album!

Οι Iron Echo λοιπόν παίζουν αγνό, καθαρό heavy metal και δεν κάνουν εκπτώσεις, αλλά ούτε παρεκκλίνουν καθόλου από το ορθόδοξο δόγμα της αγαπημένης μας μουσικής, όπως μας την όρισαν οι μεγάλοι παλαιοί του ιδιώματος.

Έτσι στα 40 περίπου λεπτά που διαρκεί το album, παραδίδουν ένα έργο ατόφιου Heavy Metal, φρέσκο και μοντέρνο, του οποίου όμως οι καταβολές πηγάζουν από τους priest των 80s, τους Accept, αλλά και πιο σύγχρονους εκφραστές του ιδιώματος.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή όμως, μετά το εισαγωγικό The Black Smith Tales ακολουθεί το πρώτο single που έδωσαν στην δημοσιότητα οι Iron Echo υπό τον τίτλο Ready to Rumble. Το οποίο αν και δεν είναι το πιο speedαριστό κομμάτι του album δίνει το στίγμα και τις προθέσεις της μπάντας για το που θα κινηθεί. Επίσης, δείχνει και τις δυνατότητες του frontman Johny Vox, που πραγματικά έχει μια υπέροχη χροιά που μπορεί να πιάσει ταβάνι σε έκταση, αλλά παράλληλα να διατηρεί και μια τευτονική βραχνάδα.

Η συνέχεια μας κολλάει στα κάγκελα, αφού ακολουθούν δύο άκρως δυναμικές συνθέσεις! Death Dealer που από το πρώτο riff και τον up tempo ρυθμό μας ξεσηκώνει! Υπέροχος καλπασμός στις κιθάρες από τους Timo και Zotel, ενώ ο Λόης παραδίδει κάποιες από τις πιο υπέροχες μπασογραμμές του δίσκου.

Το Last man standing συνεχίζει σε υψηλούς ρυθμούς να μας ξεσηκώνει. Το κομμάτι αποτελεί μια από τις πρώτες ηχογραφήσεις της μπάντας και εδώ ακούμε την album version του! Ανελέητο Drumming από τον BJ με φοβερά γυρίσματα! Από τα highlights του album.

Το πρώτο αμαρτωλό τραγούδι του album Sinner έρχεται να ρίξει ελαφρώς τους ρυθμούς, δίνοντας μας όμως ένα εξαιρετικό solo στην κιθάρα!

Το Streets On Fire έρχεται να δυναμιτίσει ξανά την ατμόσφαιρα με ένα φοβερό εισαγωγικό riff και τα ξεσπάσματα του στις γέφυρες, ενώ μου άρεσε ιδιαίτερα η μελωδικότητα του Refrain καθώς και τα φωνητικά του Johny.

Το The Aweking που ακολουθεί είναι η πιο prog στιγμή του album, έχοντας κατά νου ότι η μπάντα βρίσκεται στο φάσμα του heavy metal! Με τον Johny Vox να χρησιμοποιεί υπέροχα την φωνή του, πότε με γρέζι, πότε τραγουδώντας κρυστάλλινα.

Λίγο πριν το τέλος έρχεται το Downfall. Άλλο ένα speedαριστό κομμάτι που έχει όλα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την μπάντα!

Το album κλείνει με το δεύτερο τραγούδι αναφορά σε αμαρτίες, 7 αυτή την φορά. Το Seven Sins  πραγματικά το αγάπησα από την πρώτη ακρόαση! Μια σύνθεση που έχει φοβερή στιχουργική λυρικότητα, εξαιρετική ερμηνεία και εκτελεστική αρτιότητα! Νομίζω ότι κλείνει το album με τον καλύτερο τρόπο και αποτελεί το αγαπημένο μου του album!

Εδώ αξίζει να σημειώσω ότι το album χαίρει μιας εξαιρετικής παραγωγής που αναδεικνύει την εξαιρετική δουλειά που έχει γίνει από τους μουσικούς, με τον τεράστιο Achim Köhler να βρίσκεται πίσω από την μίξη και το mastering.

Ειδική μνεία και στο απίστευτο εξώφυλλο φιλοτεχνημένο από τον Götz Morgenschweis.

Γενικά, μπορώ να πω ότι οι Iron Echo μπαίνουν άκρως δυναμικά στο δισκογραφικό χάρτη! Η μπάντα διψάει για μουσική! Η όρεξη και το μεράκι της φαίνονται διάχυτα καθόλη την διάρκεια του album. Το Forged in Fire είναι ένας δίσκος που αξίζει την προσοχή του κάθε metalhead.