16 Οκτωβρίου 2024
Reviews

This Is Nowhere – Waiver (Ouga Booga and the Mighty Oug)

Υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι για να ακούσει κανείς τους This Is Nowhere από τη Θεσσαλονίκη.

Ο πρώτος είναι ότι παίζουν τολμηρά κι αληθινά.

Τολμηρά σημαίνει ότι στο μπλέντερ της έμπνευσης που βγάζει το μουσικό ζουμί τους, μπαίνει από noise, experimental, acid και psych rock, μέχρι blues, dub και shoegaze. Σημαίνει επίσης ότι τελικά, το ζουμί αυτό δεν δέχεται ταμπέλες, τις ξεπερνά, κι έτσι κάπως, από το Grim Pop που κυκλοφόρησαν το 2020, ένα απλό σε δομή μα προκλητικό σε βάθος κι έκφραση άλμπουμ, επιστρέφουν τέσσερα χρόνια μετά με το Waiver, σε πιο κατανοητές φόρμες, πιο ταξιδιάρικες μα ανυποχώρητα πειραματικές.

Αληθινά σημαίνει ότι όλα τα παραπάνω, οι This Is Nowhere τα κάνουν πράξη με μία έμπρακτη υπόσχεση στον εαυτό τους – κανένας συμβιβασμός στη μουσική έκφραση. Μπαίνουν στο στούντιο, παίζουν με όλη τη ψυχή τους, μπερδεύουν όνειρα και πραγματικότητα μέχρι να μην ξεχωρίζουν διόλου μεταξύ τους, και βγάζουν δίσκους μεστούς από παιξίματα ανεπιτήδευτα, πραγματικά αυθεντικούς.

Ο δεύτερος λόγος για να τούς ακούσεις είναι ακριβώς αυτός ο αυθορμητισμός τους και οι πηγαίοι αυτοσχεδιασμοί.

Οι συνθέσεις της μπάντας προϋποθέτουν μια εσωτερική εξερεύνηση σε πραγματικό χρόνο, γίνεται πάντα με αβίαστο ενθουσιασμό, ώστε ανεξάρτητα από το ύφος που καταλήγει η κάθε δισκογραφική δουλειά, ακόμη και τα λιγότερο παιδευμένα αυτιά μπορούν να την αναγνωρίσουν – τα λίγο πιο έμπειρα, θα την κατανοήσουν και ίσως να την ερμηνεύσουν, μα αυτό το ζητούμενο έρχεται σε δεύτερο επίπεδο, η σύνδεση με τον ακροατή έχει ήδη γίνει κι είναι σύνδεση δυνατή, μαγνητική.

Φυσικά, αυτό ισχύει και στο Waiver.

Οι μελωδίες του άλμπουμ παιχνιδίζουν ανάμεσα στη fuzz ηχώ, τα φωνητικά παραμένουν μπροστάρηδες της ταυτότητας της μπάντας, ρυθμικός κορμός και πλήκτρα δε συμπληρώνουν απλά την κιθαριστική πανδαισία, μα συνδημιουργούν μαζί της τα τόσο ξεχωριστά ηχοτοπία της.

Το An Excapists Ideal που ανοίγει τον δίσκο και το ορχηστρικό Changa Tar Concret που τον κλείνει, είναι χαρακτηριστικά δείγματα του μουσικού εύρους που συναντάς σε αυτόν – τα υπόλοιπα έξι τραγούδια απλά το επιβεβαιώνουν!

Το Waiver κυκλοφόρησε στις 4 Οκτωβρίου από την Ouga Booga and the Mighty Oug σε βινύλιο και όλες τις μουσικές πλατφόρμες.

https://thisisnowhere.bandcamp.com/album/waiver