6 Οκτωβρίου 2024
Featured Reviews

Mørke Og Lys – The Hollow Shadows (Dark Age Productions)

Τρίτο full length για τους Mørke Og Lys, οι οποίοι αποτελούν πνευματικό παιδί της Èrkyna (κατά κόσμον Hildr Valkyrie). Το “The Hollow Shadows” αποτελεί το πιο πρόσφατο πόνημα στα πλαίσια μιας αρκετά εκτεταμένης δισκογραφίας: Από το 1996 και τους Beyond The Forests, μέχρι και τις μέρες μας, η δημιουργός έχει παρουσιάσει θαυμαστά δείγματα γραφής τόσο με τους Hildr Valkyrie –το main project της-, όσο και με πλήθος άλλων σχημάτων και συμμετοχών που ξεκινούν από το viking / folk  black metal και φτάνουν στην ευρύτερη σφαίρα του dungeon synth / ambient / επικού black metal. Αυτά τα τελευταία genres δίνουν υπόσταση στο υλικό των Mørke Og Lys.

Το σχήμα βγάζει προς τα έξω ένα σαφές, ευρύτερο concept μυστικιστικού αφηγήματος που οφείλεται πρωτίστως και κατά βάση στην στιχουργική η οποία μοιάζει να καθοδηγεί σε μεγάλο βαθμό την μουσική. Δυο γλώσσες έχουν επιλεγεί: τα αγγλικά και τα Elfish -η γλώσσα των ξωτικών από τον κόσμο του J. R. R. Tolkien-, έτσι οι μισοσκότεινες διηγήσεις των  Mørke Og Lys βρίσκουν το δρόμο τους προς τον ακροατή, με την σκιά της παλιάς μαγείας, με τον ρομαντισμό της ξεχασμένης εποχής, με την σιωπή των άγνωστων δασών, με το φως των φεγγαριών που αρνείται να σβήσει.

Θεωρώ πως το παρόν άλμπουμ είναι το ωριμότερο που έχει παρουσιάσει το σχήμα μέχρι στιγμής. Η βάση των συνθέσεων φυσικά και είναι τα σχεδόν τελετουργικά dungeon synth μοτίβα των πλήκτρων, μοτίβα που σταδιακά μεταμορφώνονται, εμπλουτιζόμενα με ολοκληρωμένα μελωδικά θέματα, δίνοντας έτσι υπόσταση ξεχωριστή. Υπάρχει ένα σαφές -για όποιον εμ πάσει περιπτώσει ακούσει προσεκτικά το υλικό- μεταίχμιο μεταξύ των πιο χαρμόσυνων μελωδιών -οι οποίες είναι πολλές προικισμένες μέχρι και με ένα new age touch- και των αντίστοιχων πιο σκοτεινών και επικών. Μεταίχμιο το οποίο από όσο μπορώ να καταλάβω εγώ τουλάχιστον ως ακροατής, λειτουργεί και ως ζητούμενο: Mørke Og Lys στα δανέζικα σημαίνει σκοτάδι και φως. Τυχαίο;

Εκτός από τις instrumental συνθέσεις υπάρχουν και αυτές που είναι εμπλουτισμένες με black metal φωνητικά και κιθάρες, τα οποία δημιουργούν μια εντελώς, ιδιαίτερη μυσταγωγική ατμόσφαιρα, μια δύνη που παρασύρει τον ακροατή βαθιά στα έγκατα του κόσμου των Mørke Og Lys. Ξέσπασμα σταδιακό, σπαραγμός προσμονής, σαν τις φωνές άγνωστων πλασμάτων μέσα στη νύχτα. Δεν θα ποαραλείψω να σημειώσω πως ο τρόπος που έχουν τοποθετηθεί οι κιθάρες και τα φωνητικά στη μίξη, δημιουργούν ένα υπνωτικό – ονειρικό πλέγμα που κολλάει γάντι στον έτσι και αλλιώς lofi προσανατολισμό του υλικού ως προς τον ήχο.

Θα μπορούσα να γράφω ώρες και να αναλύω αυτό το μικρό αριστούργημα πραγματικής Τέχνης. Θα κλείσω όμως εδώ, προτρέποντας σας να το ακούσετε και να χαθείτε στην μαγεία του. Οι λάτρες των Urdôl Ur, Emyn Muil, Elffor, Summoning, Caladran Brood και λοιπών σχημάτων να σπεύσουν άμεσα, μιας και η κασέτα που έρχεται από Dark Age Productions θα εξαντληθεί σε χρόνο μηδέν.