19 Σεπτεμβρίου 2024
Featured Reviews

ΑΚΟΥΣΑΜΕ ΠΡΩΤΟΙ: Leatherhead – Leatherhead (No Remorse Records)

Τον περσινό Γενάρη είχα την τύχη να δω τους Leatherhead ζωντανά, όταν κλήθηκαν να ζεστάνουν το σανίδι για τους τεράστιους Jag Panzer – και δεν το ζέσταναν απλά, του έβαλαν φωτιά, υψώνοντας μια μεγάλη πυρά γύρω από την οποία όλοι χορέψαμε τον πολεμικό χορό του τσεκουριού!

Το πενταμελές σχήμα δημιουργήθηκε το 2022, στη Λάρισα, με σκοπό να παίξει heavy metal, γρήγορο και κοφτερό σαν ατσάλι, χαρίζοντάς μας την ίδια χρονιά το πρώτο δείγμα της δουλειά τους, με το single “Tomahawk”. Χωρίς να χάσει χρόνο, το συγκρότημα συνέχισε να γράφει τραγούδια, χτίζοντας μια σφιχτοδεμένη μουσική και στιχουργική αφήγηση, με ιδιαίτερη έμφαση στα κιθαριστικά μέρη και τους στίχους, ώσπου τελικά μπήκε στο στούντιο για την ηχογράφηση του ομότιτλου ντεμπούτου άλμπουμ. Σε αυτό ακούμε μια concept horror story, που συνδυάζει ιδανικά τα φωνητικά και τις κιθάρες του power metal των ΗΠΑ με το νεύρο και την επιθετικότητα του thrash – ένα μίγμα τόσο πετυχημένο που μπορεί να καθιερώσει τον ήχο των Leatherhead ευθύς εξαρχής με τούτη την καταπληκτική πρώτη κυκλοφορία τους.

Η μπάντα δεν είναι προικισμένη μονάχα με πηγαία έμπνευση και ταλέντο, στοιχεία απαραίτητα για το δύσκολο έργο της προσέγγισης της 80ς στόφας του US power metal εκείνης της χρυσής εποχής. Τα μέλη των Leatherhead διαθέτουν επίσης αυτό που μοιάζει να είναι μια καλομελετημένη τεχνογνωσία, ικανή να εργαλειοποιήσει δεξιότητες κι ιδέες μέσα από αντικειμενικά σπουδαίες ικανότητες, ώστε να δημιουργήσει τραγούδια ικανά να συγκριθούν με τα αριστουργήματα θρύλων όπως οι πρώιμοι Agent Steel, Helstar, Savage Grace και Liege Lord, αλλά και κατοπινών, εκτός των ΗΠΑ συγκροτημάτων που ξεχώρισαν για παρόμοιο ύφος, σαν τους Riot City, Sacral Rage και Enforcer.

Ο Tolis Mekras στα φωνητικά δίνει, πραγματικά, πολύτιμα μαθήματα συνέπειας – έχει πραγματικά το σθένος και το εύρος των σπουδαίων Αμερικανών μπροστάρηδων του κλασσικού USPM και μια υποδόρια θρασάδικη χροιά, όμως παραμένει υποδειγματικά στο να υπηρετεί τις συνθέσεις και δεν ξεπερνά τα όρια με ανούσια επίδειξη δυνάμεων.

Το κιθαριστικό δίδυμο των Zach Karambasis και Thanos Metalios κυριολεκτικά μεγαλουργεί – αυτό που πετυχαίνουν, είναι να κάνουν τους Leatherhead να μπορούν να κοιτάξουν ίσια στα μάτια τους κλασσικούς του ήχου που εκπροσωπούν, με το πρώτο κιόλας άλμπουμ τους.

Και αυτό δεν θα πετύχαινε ποτέ, αν ο George Bradley και ο Michalis Zounarakis δεν στήριζαν στο μπάσο και τα τύμπανα αντίστοιχα, την εκπληκτική ανάπτυξη των τραγουδιών με ένα ρυθμικό κορμό ολόγιομο από έξυπνα και ακριβή παιξίματα – το είδος της μουσικής των Leatherhead δεν επιτρέπει να υποτιμηθεί καμιά θέση στο συγκρότημα, και πραγματικά, στο άλμπουμ βιώνουμε μια απίστευτη ερμηνευτική κι εκτελεστική ισορροπία που αποτελεί τεράστιο κεφάλαιο για το μέλλον της μπάντας.

Το ντεμπούτο των Leatherhead όχι μόνον δεν έχει filler, αλλά αποτελεί την επιτομή της πετυχημένης σε δομή και σειρά tracklist. Και μόνο η τριάδα των When Death Is Near, Into The Werewolfs Lair και Judge Steel εκεί, καταμεσής του άλμπουμ, μετά από μια καταιγιστική αρχική μύηση, είναι αρκετά για να αφήσουν και τον πιο απαιτητικό ακροατή ικανοποιημένο, κρατώντας τη μαγεία του άλμπουμ διαρκώς αμείωτη.

Είναι αλήθεια, δεν άκουσα τίποτε λιγότερο από εντυπωσιακά ολοκληρωμένες μελωδίες που σφραγίζουν το κάθε τραγούδι ως αξιομνημόνευτο. Ναι, πιστέψτε με, ακριβώς όπως στα 80s classics – με τελικό απόγειο τον απίστευτο ομότιτλο τυφώνα που κλείνει το άλμπουμ, ένα από τα καλύτερα metal τραγούδια που άκουσα φέτος, κι ένα από τα καλύτερα που έχω ακούσει ποτέ, εντός κι εκτός Ελλάδας! Αν μια απίθανη αλχημεία έκανε τους Iron Maiden μαζί με τον King Diamond να αναμειγνύονται με τους Vicious Rumors, τότε ένα τέτοιο μοναδικό κι υπέροχο αμάλγαμα, θα ήταν το υλικό που φτιάχνονται τραγούδια σαν κι αυτό.

Δεν ξέρω αν οι Leatherhead έχουν συνειδητοποιήσει τί ακριβώς πρόκειται να βγάλουν στην αγορά – ξέρω, ωστόσο, ότι θα πέσουν πολλά κεφάλια από την αναπόφευκτη σύγκριση με αυτή τη δισκάρα σαν φτάσει η στιγμή για τα καλύτερα της χρονιάς!

Το Leatherhead θα κυκλοφορήσει 25 Οκτωβρίου από την No Remorse Records, σε CD και LP.