16 Σεπτεμβρίου 2024
Reviews

ΑΚΟΥΣΑΜΕ ΠΡΩΤΟΙ: Mallevs – The Hammer (Floga Records)

Οι Mallevs (Malleus διαβαζεται) έρχονται από την Χρυσούπολη Καβάλας, να μας συστηθούν με το άκρως ενδιαφέρον debut album τους που φέρει τον τίτλο The Hammer.

Η μπάντα αποτελείται από τον ιθύνοντα νου, Γιάννη Μαλέα στο μπάσο (ex – White Tower), τον Πάνο Τάκο ( ex- Lighting Rust) στα φωνητικά και τον Μάνο Τριανταφύλλου στην κιθάρα.

Σε αυτό το line up προστέθηκε ο εθνικός drummer της Καβάλας (το όνομα του φιγουράρει πίσω από σχεδόν κάθε project της περιοχής) Νίκος Τσιλιγκούδης και υπό αυτήν την μορφή η μπάντα κυκλοφόρησε το πρώτο της single με τίτλο Fire and Blade.

Στην συνέχεια το line up εμπλουτιστηκε με την συμμετοχή του Θωμά Τράμπουρα (Flames) στις ρυθμικές κιθάρες και τον Κώστα Γκιάλο στα Drums.

Στα της μουσικής λοιπόν. Το The Hammer ξεκινά με επκή old school ορχηστρική εισαγωγή  (Flash of Rebellion) η οποία εκτός από ότι σου ανοίγει την όρεξη για κοπάνημα, σκιαγραφεί και ορίζει και την κατεύθυνση που θέλει να χαράξει η μπάντα. Αγνό, πoρωτικό old school heavy metal, με έντονο επικολυρικο στοιχείο.

Για την συνέχεια έχουμε το Fire and Blade, κομμάτι που είχε κυκλοφορήσει και ως single. Ξέραμε τι να περιμένουμε, ένα ξεσηκωτικό εισαγωγικό riff, μια κορώνα από τον Πάνο και έχουμε με ένα κομμάτι ιδανικό για να συστηθεί η ταυτότητα και ο ήχος της μπάντας. Ταξίδι πίσω στον χρόνο λοιπόν και σε μπάντες όπως οι Heavy Load, Medieval Steel ή οι ποιο σύγχρονοι εκφραστές του ιδιώματος (βλέπε Eternal Champion).

Barricade of Steel για την συνέχεια, το οποίο συνεχίζει να κινείται σε υψηλούς ρυθμούς, με μια φοβερή μπάσο γραμμή, τα riff συνεχίζουν να μη ξεκολλάνε από το μυαλό και στο ρεφρέν βλέπουμε την έκταση και την δυνατότητα της φωνής του Πάνου!

Το Revenge Comes Riding το αγάπησα από τον πρώτο καλπασμό του μπάσου του από το πρώτο του δευτερόλεπτο! Πoρωτικό κομμάτι, με μια φοβερή γέφυρα στην μέση του κομματιού που καταλήγει σε ένα όμορφο Solo, όμορφο όπως και η εναλλαγή των φωνητικών μέσα από τα κανάλια.

Κάπου εδώ έχουμε το πρώτο φρένο στον φρενήρη ρυθμό, μια ύστερη maidenικη μπασοεισαγωγή, μας οδηγεί στο Black Abyss, ένα mid tempo κομμάτι, που διατηρεί ένα αργόσυρτο galloping καθ όλη την διάρκεια του και με ένα  όμορφο lead να παίρνει τα ηνία μετά το 3ο λεπτό το οποίο μας οδηγεί στα πιο βρώμικα και απειλητικά φωνητικά του album.

Το ομώνυμο The Hammer επαναφέρει τις υψηλές ταχύτητες. Στο κομμάτι μου άρεσαν ιδιαίτερα τα γυρίσματα που κάνουν τα όργανα στην γέφυρα, boostάροντας ελαφρώς τις ταχύτητες για ένα μικρό διάστημα, όπως και η δομή του, από την μέση και μετά.

Το Hydra Of Lerna, αποτελεί ένα ακόμη mid tempo κομμάτι που ξεκινάει ήρεμα για να κορυφωθεί στην συνέχεια, με το μπάσο να πρωταγωνιστεί από τις πρώτες στιγμές. Ωραία γυρίσματα έχουμε και από τα τύμπανα, που εκμεταλλεύονται τον αργό ρυθμό, για να δώσουν όμορφα manowarικα vibes. Και όλα αυτά μέχρι το 4.30 περίπου, όπου οι ταχύτητες τσιτώνουν και πάλι, για να ακούσουμε ένα ακόμη δυναμικό Solo, με το κομμάτι να κάνει τον κύκλο του, επιστρέφοντας στο αρχικό του μοτίβο.

Και αν μέχρι εδώ ο δίσκος με ικανοποίησε, το Astral Plain είναι το κερασάκι στην τούρτα! Το κομμάτι λάμπει με την δυναμική και τον τσαμπουκά του, ενώ το ρεφρέν του κεντάει! Ο ρυθμός φρενήρης, οι κιθάρες ξυρίζουν και το μπάσο χτίζει ντουβάρια μαζί με τα τύμπανα! Και φυσικά ακόμη ένα φοβερό solo.

Το album κλείνει με το Lonely Dancer. Πρόκειται για μια μπαλάντα που προσωπικά δεν μου κόλλησε με το προηγούμενο υλικό. Η δομή της έχει αρκετές AOR καταβολές. Παρόλα αυτά πρόκειται για ένα άκρως συναισθηματικό κομμάτι, που εικάζω ότι φέρνει και κάποια προσωπικά βιώματα πίσω από τον στίχο.

Γενικά, ο δίσκος διαρκεί κάτι λιγότερο από 40 λεπτά και ακούγεται νεράκι. Η παραγωγή είναι έτσι δομημένη που δίνει αυτό το old school feeling που θέλει να πετύχει η μπάντα. Μοναδική ένσταση ότι κάποιες φορές τα φωνητικά του Πάνου τα ακούγονται κάπως “θολά”, σίγουρα θα τα ήθελα ελαφρώς πιο καθαρά σε αυτές τις περιπτώσεις.

Κατά τα άλλα, μιλάμε για ένα debut album που νομίζω ότι σε ήχο, ιδέες και δομή θα αγκαλιαστεί από τους λάτρης του old-school επικού, true και heavy metal ήχου. Το The Hammer αποτελεί έναν ιδανικό θεμέλιο λίθο που η μπάντα πρέπει να πατήσει πάνω του και να πετύχει ακόμη μεγαλύτερα πράγματα γιατί υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις!

Η ηχογράφηση έγινε στα Nemesis Studio από τον Τάσο Καραπαπαζογλου, ο οποίος ανέλαβε την μίξη και το master. Το Master του βινυλίου έγινε από τον Αχιλλέα Καλαντζή, ενώ το όμορφο εξώφυλλο φιλοτέχνησε η Αναστασία Λιόγκα.

Τσεκάρετε οπωσδήποτε!