16 Σεπτεμβρίου 2024
Reviews

Τέλμα – Ανθρωποβόρος (Independent)

Ήταν Φλεβάρης του 2021 όταν κυκλοφόρησε το single “Ξίφη Στραμμένα Στο Φοίνικα” ένα 10λεπτο doom metal τραγούδι με ελεγειακό, επικό χαρακτήρα, πρωτογενή υλικά χωρίς φτιασιδώματα, και μια ανατριχιαστική παράθεση από το «Προφητικόν» του «Άξιον Εστί» του Οδυσσέα Ελύτη – με την ιστορική απαγγελία του Μάνου Κατράκη.

Το συγκρότημα που το έγραψε ήταν οι Τέλμα από την Αθήνα.

Έκτοτε, τα ίχνη τους χάθηκαν. Οι ίδιοι, βέβαια, δηλώνουν χαρακτηριστικά στη ότι συνθέτουν και κυκλοφορούν μουσική, όσο πιο αργά είναι δυνατόν.

Όμως ήρθε η ώρα, και τρία χρόνια μετά, το full-length ντεμπούτο του συγκροτήματος με τίτλο “Ανθρωποβόρος” έχει κιόλας ξεχυθεί από το αέναο underground μουσικό ρεύμα, για να παρασύρει στη γητεύτρα, κατασκότεινη δίνη του, όσους θέλγονται από ελληνόφωνο, μυστηριακό, πρωτόλειο doom metal, με τραγούδια μαύρα από μελαγχολία και βαριά σα μαρμάρινες ταφόπλακες.

Ο ελληνικός στίχος, πραγματικά καλοδουλεμένος κι αξιομνημόνευτος, εξυπηρετεί άριστα το εκφραστικό ύφος της μπάντας, προσδίδοντας ένα τελετουργικό χαρακτήρα και μια διάσταση αυθεντικής αμεσότητας.

Οι Τέλμα δημιουργήθηκαν το 2017 κι είναι ο Κωστής (κιθάρα, μπάσο, πλήκτρα), ο Μάριος (κιθάρα), ο Χρήστος (τύμπανα) κι ο Βαγγέλης (φωνητικά). Ο ήχος τους είναι επηρεασμένος από τους πρώιμους Trouble, τους Reverend Bizarre και τους Warning, φέρνουν στο μυαλό τους Lord Vicar αλλά και τους Saint Vitus – σχήματα που έπαιξαν doom metal πειραγμένο και ωμό, με μικρότερη έμφαση στο επικό στοιχείο και μεγαλύτερη δόση ψυχεδέλειας.

Οι ίδιοι, αναφέρουν για το άλμπουμ τους: «Το ντεμπούτο “Ανθρωποβόρος” αποτελείται από οκτώ τραγούδια που συνδέονται γραμμικά μεταξύ τους, και ξεκινά με αισιοδοξία, ταξιδεύοντας όμως μέσα στο χάος του εσωτερικού και εξωτερικού κόσμου, οδηγείται σε ένα προδιαγεγραμμένο τέλος.»

Και πράγματι, αυτό το μουσικό ψυχοτάξιδο έχει μια αρμόζουσα κατακλείδα:

«Αυτό που λένε ζωή θα σβήσει ένα πρωί. Και στο στερνό καρδιοχτύπι φθαρτό κορμί εγκαταλείπει. Αυτό που λένε ζωή, ένα μεγάλο γιατί. Γιατί; Δεν θα μάθω γιατί.»

Το “Ανθρωποβόρος” κυκλοφόρησε την 1η Σεπτεμβρίου ανεξάρτητα, σε ψηφιακή μορφή.