Ούτε και εγώ δεν ξέρω πόσες εκατοντάδες φορές τον έχω ακούσει τούτον τον δίσκο από την στιγμή που έφτασε στα χέρια μου. Ούτε και εγώ δεν ξέρω πόσες φορές έχω σταθεί απέναντι από κάθε μελωδία, κάθε κομματιού του, ακούγοντας τον ξανά και ξανά με δέος πραγματικό. Και αναφέρομαι στο δέος του πρωτάρη, του νεοφώτιστου, που στέκει αποσβολωμένος δίχως να αρθρώνει μια λέξη. Ναι, πάντα έτσι νιώθω κάθε φορά που ακούω τη μουσική του William J Tsamis. Έτσι και τώρα.
Η δισκογραφική επιστροφή των Warlord φαντάζει στα μάτια μου σαν ένας μεγάλος Θρίαμβος. Για τον απλούστατο λόγο ότι αποτελεί την πραγμάτωση της επιθυμίας του πνευματικού πατέρα τούτης της μπάντας για συνέχεια του Έργου του. Είναι η μεγάλη νίκη του Δημιουργού και της Δημιουργίας της ίδιας, που ούτε ο θάνατος δεν μπορεί να σταματήσει, ούτε να φιμώσει και να βυθίσει στη σιωπή.
Ο Tsamis ήθελε τη μουσική του ζωντανή και νικηφόρα, έχρισε λοιπόν αυτούς που μείναν πίσω ως Διαδόχους και συνεχιστές, όπως θα έκανε ένας συνετός βασιλιάς, όταν βλέπει, ξέρει ή αισθάνεται πως δεν θα είναι για πολύ ακόμα στο θρόνο του. Το “Free Spirit Soar” αποτελεί τον καρπό αυτής της διαδοχής. Διαδοχή και Διδαχή ταυτόχρονα, γιατί η ύπαρξη αυτού του άλμπουμ και μόνο, μας διδάσκει πως κάποιοι άνθρωποι είναι γεννημένοι για να παραμένουν Αθάνατοι και αυτό το καταφέρνουν με το Έργο τους. Ένας από αυτούς τους ανθρώπους ήταν και ο William J Tsamis, ο οποίος υπογράφει εξ’ ολοκλήρου τη μουσική στο παρών άλμπουμ, όπως άλλωστε και στα προηγούμενα Warlord έπη.
Οι Mark Zonder (τύμπανα), Giles Lavery (φωνητικά), Philip Bynoe (μπάσο), Eric Juris (κιθάρες) και Jimmy Waldo (πλήκτρα) απαρτίζουν το line up των Warlord που ηχογράφησε το “Free Spirit Soar”. Ένα άλμπουμ το οποίο αποτελείται από συνθέσεις του Tsamis, οι οποίες γράφτηκαν μετά το “Holy Empire”, καθώς επίσης και κομμάτια που υπήρχαν στην αρχική τους μορφή στις κλασσικές πλέον ηχογραφημένες early 80’s πρόβες της μπάντας. Υπάρχουν επίσης δύο Lordian Guard τραγούδια, καθώς και μια ολόκληρη μπάντα που έσκυψε με μεγάλο σεβασμό πάνω σε αυτό το υλικό, δίνοντάς του την τελική του μορφή. Με τον Lavery να συνθέτει φωνητικές γραμμές και να γράφει στίχους, τον Waldo να φέρνει πίσω εκείνη την μυσταγωγία των “Deliver Us” πλήκτρων, τον Juris να αποτίνει φόρο τιμής στον δάσκαλο όλων μας και τον Bynoe να ακολουθεί με μαεστρία τα ρυθμικά βήματα του Zonder, ο οποίος σφραγίζει το υλικό με το out of this world παίξιμό του. Πρέπει να αναφερθεί επίσης πως οι κιθάρες του Tsamis είναι παρούσες σε αυτές τις ηχογραφήσεις, σε όσα κομμάτια υπήρχε η δυνατότητα να παρθούν από τα demo recordings και να ενσωματωθούν στο τελικό κάδρο.
Σαν σύνολο ο δίσκος στρέφεται περισσότερο στους Warlord της πρώτης -και χρυσής για μένα- περιόδου. Τα κομμάτια είναι προικισμένα με μια αμεσότητα που και υφολογικά αλλά και ενορχηστρωτικά με παραπέμπει στο “Deliver Us”. Από τον δίσκο δεν θα μπορούσαν όμως να λείψουν και οι πιο επικές, πομπώδης και λυρικές στιγμές που μας παραπέμπουν και στις Lordian Guard μέρες αλλά και στην “Rising Out of The Ashes” εποχή και γενικά στο καλλιτεχνικό όραμα του Tsami μέχρι και το “Holy Empire”. Για να είμαι όμως σαφής, ξεκάθαρος και μετρημένος σε σχέση με την περιγραφή της συνολικής κατεύθυνσης του υλικού, οφείλω όντως να υπογραμμίσω την ροπή προς το “Deliver Us” μονοπάτι. αναφέροντας και ως χαρακτηριστικά παραδείγματα κομμάτια όπως “Twins”, “The Watchman” και “The Rider”.
Με κομμάτια όπως τα “Worms of This Earth” και “The Bell Tolls”, που προέρχονται από εκείνες τις πρόβες του 1981, μπορούμε όλοι να καταλάβουμε, ειδικά τώρα που τα ακούμε στην τελική τους μορφή, το πόσο πραγματικά μεγάλο ΕΙΝΑΙ το όραμα τούτης της μπάντας, με την μουσική την ίδια να δίνει κυριολεκτικά την απόλυτη υπόσταση σε έννοιες όπως “επικό” ή σε -καθόλα χρήσιμες- ταμπέλες όπως “power metal”. Πόσο διαφορετικά θα ήταν όλα αυτά δίχως τους Warlord το αναρωτιέμαι συχνά.
Το “Free Spirit Soar” αποτελεί μια από τις πιο ολοκληρωμένες συνθέσεις που ανακλούν το επικό και λυρικό γίγνεσθαι της ύστερης Warlord περιόδου. Η ανεξίτηλη πεμπτουσία όσων με μεγαλοσύνη κατέθεσε ο Tsamis στην ενιαία και με κοινό παρονομαστή πορεία από τους Lordian ως το “Holy Empire” συνοψίζεται σε αυτή την σύνθεση. Εδώ είναι η κατάλληλη στιγμή να αναφερθώ και στα δύο Lordian Guard αριστουργήματα που απέκτησαν την W σφραγίδα μέσα από αυτό το άλμπουμ. “Revelation XIX” και “Behold a Pale Horse” στέκονται επάξια δίπλα στις κλασσικές τους εκτελέσεις.
Θα σημειώσω πως και η παραγωγή του άλμπουμ με παραπέμπει ξεκάθαρα στην “Deliver Us” λογική. Ενώ το εξώφυλλο του δίσκου είναι ένα μικρό έργο τέχνης. Συνδέει μυσταγωγικά το παρελθόν με την αθανασία, ανάμεσα στα λευκά φτερά ενός περιστεριού, της Ψυχής του William.
Νιώθω μια ανέλπιστη χαρά για αυτόν τον δίσκο. Τον θεωρώ σαν το πρώτο μεγάλο βήμα μιας πορείας η οποία έχει ως βασικό σκοπό μια ιερή αποστολή: Να παραμείνει η μουσική του William J Tsamis ζωντανή. Ο φόρος τιμής που θα δοθεί επί σκηνής στην κληρονομία Του είναι το επόμενο βήμα. Γιατί υπάρχουμε και εμείς που θέλουμε να το ζήσουμε όλο αυτό, εκφράζοντας απλά και μόνο την Ευγνωμοσύνη μας, γιατί κάποτε οι Warlord μας άλλαξαν τη ζωή. Και τους οφείλουμε πολλά. Αυτές τις λέξεις, αυτές τις σκέψεις, αυτή τη πορεία, αυτήν την ασπίδα με το ξίφος που χάραξε για πάντα και τη δική μας ψυχή. Γι’ αυτό στα μάτια τα δικά μας, η επιστροφή των Warlord στα πάτρια εδάφη αυτό το καλοκαίρι είναι μια μεγάλη Γιορτή. Μια μεγάλη Νίκη.