Η Θεσσαλονίκη είχε πάντοτε να παρουσιάσει εξαιρετικά δείγματα γραφής σε σχέση με τις metal μπάντες της. Σε όποια δεκαετία και αν κοιτάξουμε, η συμπρωτεύουσα είχε να παρουσιάσει μπάντες με αρκετά ποιοτικό υλικό. Σε συνολικό βαθμό θεωρώ την Θεσσαλονίκη ως την Ελληνική πόλη με τις ποιοτικότερες metal μπάντες και ουκ ολίγες φορές έχω γράψει για αυτές.
Έχω και στο παρελθόν αναφερθεί στους Thanderstorm από την Θεσσαλονίκη. Ξεκίνησαν το 1987. Από τον Τάσο Λαυρετιάδη -ή LA όπως τον ξέραμε οι φίλοι και γνωστοί- και τον Κώστα Δομενικιώτη, σε φωνητικά και μπάσο αντίστοιχα.
Η πορεία της μπάντας δεν ήταν αρκετά μεγάλη και κράτησε μέχρι το 1992. 5 χρόνια πορείας που ήταν όμως αρκετά για να γραφτεί το εξαιρετικό για το είδος του υλικό των storm, να γίνουν αρκετές συναυλίες και γενικά να δώσει η μπάντα το στίγμα της.
Στην διάρκεια των 5 αυτών χρόνων υπήρξαν κάποιες αλλαγές μελων, άλλα το βασικό line up ήταν ο Τασος Λαυρεντιάδης στα φωνητικά, ο Κώστας Δομενικιώτης στο μπασσο, ο Τασος Γκουντιός στην κιθάρα, ο Γιάννης Τσουλφαΐδης στα τύμπανα και ο Γιωργος Κωσταντέλλος στα πλήκτρα.
Η μπάντα ηχογράφησε κάποιο από το υλικό της σε μορφή demo. Σε γενικές γραμμές υπήρχε αρκετό υλικό για ολόκληρο άλμπουμ αλλά δυστυχώς αυτό δεν συνέβη ποτέ. Αρκετό από το υλικό της μπάντας υπάρχει μονάχα σε live ηχογραφήσεις. Εδώ ο βασικός σκελετός του υλικού τους.
-Demo 1987 με το κομμάτι “Words to a Killer”.
-Demo 1989 με τα κομμάτια “Time to Go Away”, “Lady from Houston” και “Politicians”.
Computer -Reunion- Demo 2001 με τα κομμάτια “Τhe Meaning of the Fight”, “Don’t Give Up Hope”. Τα παιδιά έλεγαν έτσι αυτές τις ηχογραφήσεις γιατί έγιναν σε υπολογιστή, υπήρχαν σχέδια για έκδοση του υλικού αυτού επίσημα σε 7″, αλλά τελικά τα κομμάτια έμειναν στο αρχείο.
Το demo το οποίο πέρασε από χέρι σε χέρι και έκανε την μπάντα γνωστή στην Θεσσαλονίκη ήταν εκείνο το 1989.
Line Up – 1987-1988
Τάσος Λαυρεντιάδης – Φωνή
Κώστας Δομενικιώτης – Μπάσο
Γιάννης Αληχανίδης – Κιθαρα
Τάσος Γκούντιος – Κιθάρα
Γιάννης Τσουλφαΐδης – Τύμπανα
Line up – 1989
Τάσος Λαυρεντιάδης – φωνή
Κώστας Δομενικιώτης – Μπάσο
Τάσος Γκούντιος – Κιθάρα
Γιάννης Λογοθέτης – Κιθάρα
Διαμαντής Καραγιαννακίδης – Πλήκτρα
Νίκος Ζαφειριάδης – Τύμπανα
Line Up – 1990
Τασος Λαυρεντιάδης – φωνή
Κώστας Δομενικιώτης – Μπάσο
Κώστας Κουσινόβαλης – Κιθάρα
Γιώργος Κωσταντέλλος – Πλήκτρα
Νίκος Ζαφειριάδης – Τύμπανα.
Line Up – 1991
Τασος Λαυρεντιάδης – φωνή
Κωστας Δομενικιώτης – Μπάσο
Τασος Γκούντιος – Κιθάρα
Γιωργος Κωσταντέλλος – Πλήκτρα
Γιαννης Τσουλφαΐδης – Τύμπανα
Line Up – 1992
Τάσος Λαυρεντιάδης – φωνή
Κώστας Δομενικιώτης – Μπάσο
Τάσος Γκούντιος – Κιθάρα
Νέστορας Παμπόρης – Πλήκτρα
Γιάννης Τσουλφαΐδης- Τύμπανα.
Όπως είναι φυσικό η μπάντα έκανε και αρκετές ζωντανές εμφανίσεις. Μια από τις σημαντικότερες ήταν και αυτή στο φεστιβάλ της Θρυλικής Μολόν Λαβέ Records στο Ρόδον της Αθήνας, το 1990. Θυμάμαι τον Τάσο και τον Κώστα να μου διηγούνται επεισοδιακά σκηνικά για την συγκεκριμένη εμφάνιση και την κάθοδο προς Αθήνα.
Εδώ ένα βίντεο από την συναυλία των Thanderstorm στο φεστιβάλ του Ράδιο Ακρόπολις της Θεσσαλονίκης, τον Ιούνη του 1992 (6 Ιουνίου 1992 συγκεκριμένα). Το Ράδιο Ακρόπολις τόσο με τις εκπομπές όσο και με τα φεστιβάλ του έδωσε βήμα λόγου σε άπειρα σχήματα της πόλης.
Στο συγκεκριμένο live, η σύνθεση της μπάντας ήταν: Τασος “L.A.” Λαυρεντιάδης – φωνή, Tάσος Γκουντιός – κιθάρα ,Κωστας Δομενικιώτης – μπάσο, Νεστορας Παμπόρης – πλήκτρα και Γιαννης Τσουλφαΐδης – τύμπανα. Η επιμέλεια και το upload του βίντεο έγιναν από τον Κώστα Αθανασόγλου.
Εδώ ακόμα ένα βίντεο από το θρυλικό σινεμά “Ελλήσποντος” της Θεσσαλονίκης, από εμφάνιση της μπάντας στις 31 Μαρτίου του 1991.
Οι Thanderstorm άνηκαν σε εκείνο το κύμα των Metal συγκροτημάτων της συμπρωτεύουσας που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του ειδικά στην πόλη τους αλλά και γενικότερα από τα μέσα των 80ς μέχρι και την αρχή της δεκαετίας του 90 η οποία βρήκε την σκηνή να μπαίνει στην δεύτερη πιο ώριμη φάση της και αρκετά από αυτά τα συγκροτήματα είτε να μετασχηματίζονται είτε είτε να διαλύονται εντελώς.
Οι Storm ήταν ειδική περίπτωση κυρίως εξαιτίας της ιδιαίτερης φωνής, τόσο σε χροιά αλλά και σε εύρος του Λαυρεντιάδη αλλά και του εκπληκτικού rhythm section το οποίο θα αποτελέσει την βάση για τους Uthul το προσωπικό σχήμα του Δομενικιώτη το οποίο θα εμφανιστεί κάποια χρόνια αργότερα. Ήταν όμως και το ιδιαίτερα λυρικό ύφος του υλικού τους που πάντρευε το μελωδικό Metal με το Power Metal.
Η παρουσία τούτης της μπάντας ήταν ιδιαίτερα σημαντική στον Metal χάρτη της πόλης τους. Με το προβάδικο τους στα θρυλικά Λαδάδικα που το μοιράζονταν με τους Pandemonium -άλλη μπαντάρα για την οποία κάποια στιγμή πρέπει να χυθεί ένας τόνος μελάνι-, τις ζωντανές εμφανίσεις τους, μα πάνω από όλα το αναγνωρίσιμο από τον κόσμο υλικό τους -ναι γιατί είναι μεγάλη μαγκιά να γράφεις και να παίζεις κομμάτια που ο κόσμος τα αναγνωρίζει και τα ζητάει στο επόμενο live χωρίς καν να έχεις δίσκο ή άντε το πολύ πολύ ένα demo που αλλάζει χέρια με ταχύτητα φωτός-.
Και φυσικά όταν αναφέρομαι σε «σκηνή» μιλάω για μια κατάσταση σε πλήρη αναβρασμό με συναυλίες, ολόκληρη περιοχή με παλιές πολυκατοικίες που είχαν μετατραπεί σε προβάδικα για της μπάντες -ένα σκηνικό που ακόμα κρατάει εκεί στα λαδάδικα, είχα μάλιστα την χαρά να προβάρω άπειρες φορές και εγώ εκεί-, μπάντες σε αλληλοϋποστήριξη και κόσμο που ήταν παρών. Οπότε η παρουσία της εκάστοτε μπάντας σε μια τέτοια «σκηνή» μόνο ασήμαντη δεν είναι. Και ναι αρκετά από τα παραπάνω χαρακτηριστικά διατηρήθηκαν αναλύονταν στην συμπρωτεύουσα για χρόνια. Το είδα με τα μάτια μου.
Έχοντας ζήσει για αρκετά χρόνια στη συμπρωτεύουσα, γνώρισα από κοντά τον Κώστα και τον Τάσο και κάποια στιγμή κάτσαμε και τα είπαμε όλα αυτά και ακόμα τόσα ενώ το κασετόφωνο γύρναγε. Επιφυλάσσομαι λοιπόν στο μέλλον να βγάλω στον αέρα αυτό το υλικό.
Για την ώρα ξεζουμίστε το παρών κείμενο – φόρο τιμής σε αυτή την μπαντάρα και ειδικά στον Τάσο Λαυρεντιάδη που μας άφησε νωρίς. Ακούστε το υλικό τους και περάστε κα μια βόλτα από την σελίδα στο facebook που έφτιαξε ο Κώστας η οποία περιέχει μπόλικο Thanderstorm υλικό.