20 Ιουλίου 2024
Reviews

Swathe – The Last Ray of Light (Independent)

Οι Swathe αποτελούν μια φρέσκια πρόταση στον χώρο του ακραίου ήχου, αφού δημιουργήθηκαν το 2023 στην Αθήνα και μας συστήθηκαν αμέσως με το ΕΡ “The Last Ray of Light”.

Η μουσική τους αποτελεί ένα μίγμα deathcore με βαθιά άγρια growls, με έντονα prog στοιχεία και «τεχνικό» παίξιμο. Το ΕΡ αποτελείται από τέσσερα κομμάτια συνολικής διάρκειας 22 λεπτών. Κατά την διάρκεια της ακρόασης ερχόμαστε αντιμέτωποι με ανελέητα growls στα φωνητικά, τα οποία είναι ιδιαίτερα χαμηλά, αλλά και καθαρά φωνητικά που είναι τοποθετημένα κυρίως στα ρεφρέν για να γλυκάνουν λίγο την ατμόσφαιρα, με την παρουσία τους πάντως να είναι περιορισμένη.

Εξαιρετική δουλειά έχει γίνει στις κιθάρες, με τα κοφτά riffs να διαδέχονται όμορφα leads, τα οποία δεν διστάζουν να αποκτήσουν δαιδαλώδεις δομές. Το μπάσο είναι εκεί για να δώσει τον παλμό και την δυναμική που απαιτεί το ιδίωμα, ενώ τα τύμπανα πραγματικά έχουν κάνει φοβερά πράγματα. Τουλάχιστον σε δύο κομμάτια, στο εναρκτήριο “Mountain” και στο “Scarlet Blood”, διέκρινα έντονες επιρροές από το “Blood Mountain” των Mastodon τόσο σε θεματική, όσο και σε τεχνοτροπία. Την ίδια αγάπη για τους Αμερικάνους βροντοφωνάζει και το “Sybaritic Sleep” αλλά και το “Aftermath”, το οποίο όμως διατηρεί μία πιο metalcore φόρμα σε σχέση με τα υπόλοιπα τραγούδια. Η μίξη και το master έγιναν από τον Μαρίνο Τούντα στα Ergosphere Studios. Το απίστευτο artwork είναι μια δημιουργία του Γιάννου Χαραλαμπίδη, ενώ το logo είναι μια δημιουργία της Manster Design.

Γενικά, μπορώ να πω ότι έχουμε να κάνουμε με ένα παθιασμένο δυναμικό ξεκίνημα, που αφήνει υποσχέσεις για μια πολύ δυναμική και ελπιδοφόρα συνέχεια.