“Κυδοιμός”: Το 9ο άλμπουμ των Kawir, το οποίο σηματοδοτεί και την επιστροφή τους στην δισκογραφία, 5 χρόνια μετά το εξαιρετικό “Αδράστεια” και αφού έχει μεσολαβήσει και το “War of the Giants” EP τους, το οποίο προσωπικά θεωρώ από τις πιο λαμπρές στιγμές στην ιστορία της μπάντας. Παραθέτω αυτήν την υποσημείωση γιατί διακρίνω μια έντονη ταύτιση του υλικού που υπάρχει στο συγκεκριμένου EP με το υλικό που θα ακούσουμε στο νέο άλμπουμ. Δεν θα ήταν υπερβολή να σημειώσω πως ουσιαστικά το “Κυδοιμός” άλμπουμ αποτελεί φυσική συνέχεια του “War of the Giants”.
Στην ελληνική μυθολογία ο Κυδοιμός ήταν η προσωποποίηση του θορύβου της μάχης, το αντίστοιχο πνεύμα ή δαίμονας. Απεικονιζόταν μαζί με την Έριδα και την Κήρα πάνω στην Ασπίδα του Αχιλλέα, που περιγράφεται στην Ιλιάδα (Σ 535). Ο Εμπεδοκλής, αναφερόμενος στην παλιά εποχή, γράφει χαρακτηριστικά ότι «ουδέ τις ην κείνοισιν `Αρης θεός, ουδέ Κυδοιμός», δηλαδή ότι κατά την εποχή του «Χρυσού Γένους» ούτε πόλεμος υπήρχε, ούτε οι ήχοι της μάχης. Στην «Ειρήνη» του Αριστοφάνη ο Κυδοιμός αναφέρεται (στ. 255 κ.ε.) ως γιος του πολέμου, όπως και στο «Λεξικό της Σούδας», μαζί με τον Δείμο και τον Φόβο. Αναφέρεται επίσης ως κοσμητής της ασπίδας του Ηρακλή στο έργο του Ησίοδου.
Εδώ και 31 χρόνια οι Kawir εξερευνούν την ελληνική μυθολογία και τα κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, βασίζοντας σε αυτά όχι μόνο τον στίχο, μα ολόκληρη την υπόστασή τους σαν μπάντα. Βλέπετε είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο πως στην περίπτωση των Kawir η μουσική υπηρετεί το περιεχόμενο των στίχων και αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό που στο παρών υλικό τολμώ να παρατηρήσω πως γίνεται πιο ξεκάθαρο από ποτέ. Η μπάντα σκύβει με σεβασμό στα αρχαία κείμενα και τα αποδίδει με έναν τόσο ιδιαίτερο δικό της τρόπο, απέχοντας χιλιόμετρα μακριά από τους επόμενους που έχουν επιχειρήσει παρόμοιες προσεγγίσεις. Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνονται με τρόπο θριαμβευτικό με το “Κυδοιμός” άλμπουμ τους.
Με το συγκεκριμένο άλμπουμ οι Kawir βγάζουν μπροστά το επικό στοιχείο ως προς την μουσική τους σε βαθμό υπερθετικό. Και εδώ θέλω να επαναλάβω την σύνδεση με το “War of the Giants” EP μιας και από μουσικής άποψης στο “Κυδοιμός” η μπάντα φαίνεται να ολοκληρώνει ένα σαφή μουσικό μοτίβο το οποίο ξεκίνησε στα 3 κομμάτια του EP στο οποίο αναφέρομαι.
Αρκεί κάποιος να ακούσει με προσοχή την Αχίλλειο τριλογία “Myrmidons (Μυρμιδόνες)”, “Achilles & Hector (Αχιλλέας & Έκτορας) και “Achilles Funeral (Η κηδεία του Αχιλλέα)” -ίσως η πιο Bathory στιγμή των Kawir-, για να αντιληφθεί όλα τα παραπάνω. Φυσικά και τα επικά μουσικά μοτίβα έχουν παίξει έναν βασικό κατευθυντήριο ρόλο και στο παρελθοντικό υλικό της μπάντας. Εδώ όμως βγαίνουν μπροστά και επιθυμούν να κυριαρχήσουν σε αρμονία απόλυτη με την black metal τραχύτητα, που πάντα θα είναι ακρογωνιαίος λίθος στο μουσικό γίγνεσθαι των Kawir. Ακούστε τα απλωμένα κιθαριστικά θέματα και την απαγγελία στο “Achilles Funeral” και θα γίνετε μάρτυρες μιας απόλυτα ελεγειακής προσέγγισης που οδηγεί στην κυριολεκτική έννοια του απόλυτου έπους.
Φυσικά οι Kawir δεν ξεχνούν να δείξουν χωρίς περιστροφές και το θυελλώδες black metal πρόσωπο τους με κομμάτια όπως το “Teiresias (Τειρεσίας)”, “Fields Of Flegra (Φλέγρας Πεδίον)”, “Centauromachy (Κενταυρομαχεία)” και “Echetlaeus (Εχετλαίος)”. Και εδώ τα πράγματα είναι σαφέστατα μιας και κυριαρχεί το αδυσώπητο riffing της Kawir σχολής, μαζί με τις γρήγορες ταχύτητες που μας οδηγούν σε πεδία φωτιάς και θανάτου. Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθώ και στο “War is the Father of All (Πόλεμος Πάντων)” το οποίο θεωρώ μια από τις μεγάλες στιγμές του δίσκου, με την λογική της επικής Bathory σχολής να έρχεται και πάλι σε πρώτο πλάνο.
Η μπάντα ακούγεται απίστευτα δεμένη και η παραγωγή είναι αυτή που πρέπει προκειμένου να αναδειχθεί το υλικό του άλμπουμ. Βαρύτητα, διαύγεια και ένας από τους πιο πεντακάθαρους ήχους σε τύμπανα που άκουσα τελευταία. Όλα όπως πρέπει.
Θα κλείσω το κείμενο αναφέροντας πως με άλμπουμ σαν αυτό, εγώ βλέπω ξεκάθαρα πως η μπάντα διανύει την περίοδο της ωριμότητάς της. Έχει σαφέστατο όραμα και το σημαντικότερο ξέρει πως να το μετατρέψει σε μουσική. Δεν είναι καθόλου εύκολο αυτό που κάνουν οι Kawir και σίγουρα δεν είναι για τον καθένα. Και με αυτό το άλμπουμ μας αποδεικνύουν πως τίποτα δεν συμβαίνει τυχαία αναφορικά με το έργο τους.
Μια από τις σημαντικότερες black metal κυκλοφορίες της χρονιάς, χωρίς αμφιβολία.