21 Ιουνίου 2025
Extras Featured

Ποιος είναι ο Κώστας Τουρνάς;

Ποιος είναι ο Κώστας Τουρνάς;

Δε νομίζω ότι υπάρχει μουσικόφιλος Έλληνας που να μη γνωρίζει την απάντηση αλλά αν θέλουμε να τοποθετήσουμε σε ένα ιστορικό πλαίσιο το καλλιτεχνικό φαινόμενο που ακούει σε αυτό το όνομα, θα συνειδητοποιήσουμε ότι η μουσική συνεισφορά του αποτελεί ένα ισχυρό και διαχρονικό βάθρο για τη θεμελίωση αυτής καθαυτής της ροκ μουσικής στη χώρα μας.

Ο Κώστας Τουρνάς είχε ήδη αποχωρήσει από τους Poll όταν ο Διονύσης Σαββόπουλος θα ανακάλυπτε τον ηλεκτρικό ήχο και μαζί με τα Μπουρμπούλια θα κυκλοφορούσε τον “Μπάλλο” κι όταν οι Πελόμα Μποκιού έβγαζαν το ομώνυμο πρώτο και τελευταίο άλμπουμ τους. Ο Παύλος Σιδηρόπουλος θα χρειαζόταν λίγα ακόμη χρόνια για το εμβληματικό ”Φλου” με τη Σπυριδούλα, το ίδιο και ο Δημήτρης Πουλικάκος για τον πρώτο προσωπικό δίσκο του ”Μεταφοραί Εκδρομαί, Ο Μήτσος”. Κι όταν οι Socrates Drank the Conium έβγαλαν το ιστορικό και παγκόσμιας αναγνώρισης ντεμπούτο τους, οι Poll είχαν ήδη κυκλοφορήσει το άλμπουμ “Άνθρωπε”, με το εμβληματικό ομώνυμο τραγούδι να έχει γραφτεί από τον Κώστα Τουρνά κάπου μέσα στο 1970, εμπνευσμένο από την αντιπολεμική ταινία «Φράουλες και αίμα».

Το 1973 οι Poll επανενώθηκαν για να παίξουν σε μια από τις μαζικότερες ροκ συναυλίες της εποχής. Χιλιάδες κόσμου τούς είδε ζωντανά στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, ενώ τη χώρα κάλυπτε ακόμη η μαυρίλα της δικτατορίας και το κυνηγητό του τεντυμποϊσμού δεν είχε ακόμη τελειώσει πραγματικά, παρά μόνο άλλαξε τον μουσικό φαινότυπο που στόχευε – καθόλου εύκολη ή απλή υπόθεση τότε να έχεις μακριά μαλλιά και να φοράς παρδαλά ρούχα.

Η πρώτη προσωπική δουλειά του Κώστα Τουρνά με τίτλο “Απέραντα Χωράφια” είχε ήδη κυκλοφορήσει, την προηγούμενη χρονιά, ένας ρηξικέλευθος δίσκος-ορόσημο για την ελληνική ροκ δισκογραφία. Την ίδια χρονιά κυκλοφορεί το δεύτερο και τελευταίο στούντιο άλμπουμ των Poll. Τα “Αστρόνειρα” που ακολουθούν είναι άλλο ένα άχρονο έργο-ορόσημο σε μιας space opera μουσικής αισθητικής και μυθοπλασίας!

Ίσως μόνο οι θρυλικοί Olympians μπορούν να θεωρηθούν ως αυθεντικοί πρόδρομοι των Poll, αλλά πρέπει να σημειωθεί ότι δεν κατάφεραν να πρεσάρουν δίσκο 33½  στροφών παρά μόνο μέχρι τη χρονιά του 1970 – τα 60s ήταν η εποχή των 7ιντσων singles και τέτοια μόνο έχουν κυκλοφορήσει κι οι προπάτορες όλης της ελληνικής ροκ σκηνής, οι Forminx (πριν ο Βαγγέλης Παπαθανασίου σχηματίσει τους Aphrodites Child) και οι Juniors – με την περιβόητη συμμετοχή του Eric Clapton στο σχήμα τους στην ιστορική εμφάνιση στη «Τερψιθέα» τον Οκτώβρη του ’65.

Σημειωτέον, ότι Forminx και Juniors είχαν αγγλικό στίχο. Ήταν οι φωνές του Πασχάλη στους Olympians και του Κώστα Τουρνά στους Poll που έφεραν την ελληνική γλώσσα στο εγχώριο ροκ.

Ο Κώστας Τουρνάς είναι ένας ηλεκτρικός ποιητής – ένας γλυκός ροκάς, αιώνιος έφηβος. Από τη ψυχεδελική prog φόρμα στα “Απέραντα Χωράφια” όπου πάντρεψε την «Ορχήστρα Της Λυρικής Σκηνής» (υπό τη διεύθυνση του Κώστα Κλάβα) με το συγκρότημα Ρουθ και το προφητικό “Κυρίες & Κύριοι” του ’74, δεν πέρασε δεκαετία που δεν χάρισε τουλάχιστον έναν δίσκο που να χαρακτηρίζει την εποχή και τη μουσική της. Δίσκος-σταθμός το “Τώρα” του 1980 απ’ όπου ξεπηδούν τα αθάνατα singles “Μην Της Το Πεις” και “Δεν Μετανιώνω” ενώ στο “Χωρίς Λόγια” του 1981 βρίσκεται το “Στη Ντισκοτέκ” – τότε ορχηστρικό, πριν η Ελπίδα τού χαρίσει τη φωνή της και πολύ πριν γίνει ξανά επιτυχία με τα Ημισκούμπρια. Το 1990 κυκλοφορούν οι “Αλητείες” όπου ανήκει το “Ψηλά Τακούνια Και Μίνι” και το 2000 ακούμε “Το Ροκ το Ελληνικό” με τη συμμετοχή του τεράστιου Δημήτρη Μητροπάνου στο άλμπουμ “Κλέβει ο Καιρός”. Και για τους λάτρεις των λάηβ άλμπουμ, όπως o υποφαινόμενος, το Live της σύμπραξης Κώστα Τουρνά και Χρήστου Δάντη (1998) είναι ένα από τα καλύτερα ζωντανά ηχογραφημένα ελληνικά άλμπουμ όλων των εποχών, με ένα ντουέτο σε συγκλονιστικό ταίριασμα και απίστευτη φόρμα.

Μέσα στα τόσα χρόνια αδιάκοπης μουσικής πορείας, οι συνεργασίες του Κώστα Τουρνά είναι πολλές και σημαντικές. Μόνο στον δίσκοΆνθρωπε αγάπα “Ντουέτα” του ’94 μετράμε μια χρυσή ενδεκάδα, με εξέχοντα ονόματα τον Κώστα Χατζή και τον Γιάννη Πάριο και μαζί τους Σταμάτη Κραουνάκη, Χάρη Κατσιμίχα, Σοφία Βόσσου, Καίτη Γαρμπή, Αλέξια, Σοφία Αρβανίτη, Ελένη Δήμου, Χρήστο Δάντη και Βίκυ Κουλιανού.

Ο Κώστας Τουρνάς ήταν παρών στη ροκ όπερα “Τρωϊκός Πόλεμος” των Γιάννη Κοζατσά και Γιάννη Πετρίτση (1975) αλλά και στη μουσική παράσταση «Δύο βαλίτσες με τραγούδια» του 2023 σε συνεργασία με τον Φίλιππο Πλιάτσικα αλλά και το «Αχ Σάββατα» με τον Γιάννη Ζουγανέλη του 2024.

Το 2022, έκλεισε 50 χρόνια καριέρας, γεγονός που γιορτάστηκε με μια επετειακή περιοδεία – φυσικά, δεν σταμάτησε ποτέ να κρατά την κιθάρα του και να τραγουδά. Έχει λάβει διάφορες τιμητικές διακρίσεις και βραβεία για το έργο του ενώ η δισκογραφία του έχει πολλά χρυσαφένια άλμπουμ, σε εποχές που οι αριθμοί έδειχναν πραγματικά την αγάπη και την αποδοχή του κοινού.

Ο Κώστας Τουρνάς δεν ήταν ποτέ ένας απλός ερμηνευτής ή τραγουδοποιός. Ήταν και παραμένει ένας καλλιτέχνης που όρισε ένα ολόκληρο ρεύμα και άνοιξε πνευματικούς και μουσικούς δρόμους για τη χώρα μας.

Ο Κώστας Τουρνάς είναι ένας πρωτοπόρος, ένα μεγάλο κεφάλαιο της ελληνικής ροκ μουσικής.

Και η συμμετοχή του στο φετινό Golden Rules Festival είναι αιτία πραγματικής γιορτής κι αφορμή μεγάλης χαράς – ένα κάλεσμα σε μια ιστορική ζωντανή εμφάνιση.

Και για όσους τυχερούς τον έχουμε απολαύσει στο παρελθόν, γνωρίζουμε από πρώτο χέρι ότι ο Κώστας Τουρνάς είναι ένας σπουδαίος καλλιτέχνης επί σκηνής, ανήκει στο σανίδι και το σανίδι του ανήκει· ετοιμαστείτε για μια βραδιά αξέχαστη, γεμάτη μουσικούς θησαυρούς και τραγούδια που έχουν νικήσει προ πολλού τη σκληρή δοκιμασία του χρόνου και θα μείνουν για πάντα επίκαιρα και αγαπημένα.

Φώτο: Facebook / Κώστας Τουρνάς Σελίδα